Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitsland richt Cyber Defense Center op

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 april 2011 08:07 uur

Duitsland heeft vrijdag het nationaal Cyber ​​Defense Center geopend. Dit centrum moet kritieke infrastructuur in Duitsland beter beschermen tegen cyberaanvallen.

Het centrum valt onder de verantwoordelijkheid van de federale minister van Informatietechnologie. In het nieuwe centrum zijn nu tien mensen werkzaam die voorlopig zijn gehuisvest in het kantoor van het Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI).

Het oprichten van een Cyber Defense Center is onderdeel van de cyberveiligheidstrategie van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Op 23 februari van dit jaar werd besloten om een dergelijk nationaal cybercenter op te richten.

De plannen voor de Cyber Defense Center lijken veel op de Nederlandse plannen. Hier lanceerde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie eind februari ook een zogeheten Nationale Cyber Security Strategie. Daarin staat onder meer dat er in Nederland een centrum moet komen die ons weerbaarder maakt tegen de risico’s van de digitale vijanden. Dat centrum zal bijvoorbeeld moeten zorgen voor een eerste verdedigingslinie tegen eventuele grootschalige cyberaanvallen.

In de Nationale Cyber Security Strategie staat dat Nederland daarvoor een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), vergelijkbaar met dat in Duitsland, moet krijgen. Hier kost de vorming en oprichting van zo’n centrum echter wat meer tijd dan in Duitsland; het Nederlandse NCSC moet uiterlijk begin 2012 operationeel zijn.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.