Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarschuwing tegen dubieuze domeinnaamverkopers

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 21 augustus 2006 10:11 uur

Al enkele maanden wordt er door verschillende partijen gewaarschuwd over sluwe domeinnaam verkopers, die eigenaren van een .nl- of .com-domeinnaam telefonisch contacteren en adviseren om ook de .eu variant van de bewuste domeinnaam te registreren. Het zou namelijk zo zijn dat zij een aanvraag van een mogelijke domeinkaper hebben ontvangen voor de gelijkende .eu-domeinnaam en daarom de houder van .nl- of .com-domeinnaam bellen, om die nog snel de kans te geven om de domeinkaper voor te zijn.

Een van de bedrijven die zich met deze praktijk bezig houdt is European Domains & Trademarks B.V. (ED&T), die de handelswijze ook toegeeft. Bij ED&T moet er voor de spoedregistratie 197 euro per jaar worden betaald en het is alleen mogelijk als er direct beslist wordt, want anders zal de domeinnaam voor de mogelijke domeinkaper worden geregistreerd. In de praktijk blijkt echter dat .eu-domeinnamen waarvoor opdracht tot registratie voor was gegeven, vaak na twee weken nog steeds niet geregistreerd waren.

Wat ook interessant is om eens te kijken naar de algemene voorwaarden zoals die door ED&T gehanteerd worden. Het eerste artikel is al meteen interessant:

Deze voorwaarden gelden voor iedere aanbieding en iedere overeenkomst tussen European Domains & Trademarks B.V. en/of een aan haar gelieerde onderneming, hierna te noemen ED&T, en een opdrachtgever, welke telefonisch of anderszins tot stand is gekomen en waarop ED&T deze voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk is afgeweken.

Hieruit valt dus op te maken dat de overeenkomsten die ED&T sluit, voornamelijk telefonisch tot stand komen. Op zich kun je hier verder niks uit concluderen, echter wel dat ze het voornamelijk zullen moeten hebben van de telefonische acquisitie.

De SIDN heeft ook al veel klachten mogen ontvangen over de handelswijze van ED&T en raadt partijen die benaderd worden door ED&T af om met het bedrijf in zee te gaan. Daarnaast heeft de SIDN op de besloten deelnemers website de SIDN deelnemers opgeroepen om contact op te nemen en zoveel mogelijk informatie en bewijsmaterialen over deze praktijken naar de SIDN te sturen. De SIDN zegt ook letterlijk: “SIDN zal voor zover mogelijk hard optreden tegen dergelijke praktijken.”.

Heeft er iemand hier ervaring met European Domains & Trademarks B.V. of een concullega?!

Arjan Bijnen, 22 augustus 2006 3:20 am

Dit zijn dus de echte marktverpesters... Door dit soort bedrijven veliezen mensen het vertrouwen in Internet Bedrijven.

 • Pingback: andreas04: close op attraction

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.