Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Efficiëntste datacenter heeft PUE van minder dan 1,2’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 6 april 2011 08:06 uur

Na twee jaar ontwikkelen en testen zegt The Datacenter Group het meest efficiënte datacenter van Nederland te hebben. Het datacenter heeft gedurende een jaar een gemiddelde Power Usage Effectiveness (PUE) van minder dan 1,2.

Het geheim van het efficiënte datacenter is een zelfontworpen koelsysteem, legt Raymond Kasiman van The Datacenter Group uit. “We hebben een koelsysteem van Recair gebruikt al lang bestaat, maar dat niet eerder in datacenters is ingezet. Het is eigenlijk een ventilatiesysteem voor bedrijven en huizen en we hebben daarin wat luchtstromen gewijzigd zodat het optimaal is voor ons datacenter.”

The Datacenter Group werkt met een zogeheten van ‘lucht naar lucht’-koeling. Er wordt gebruik gemaakt van indirecte koeling door buitenlucht want het buitensysteem is niet direct verbonden met het binnensysteem.

Het koelsysteem van The Datacenter Group maakt volledig gebruik van free air cooling tot een buitentemperatuur tot 22 graden. Daarboven wordt gewerkt met verdampingskoeling.

Die verdampingskoeling werkt als volgt: het systeem dat in een zijmuur is bevestigd, trekt buitenlucht aan dat door een laag karton wordt geblazen dat nat wordt gehouden met opgevangen regenwater. Door het natte karton daalt de temperatuur met zo’n 10 graden. De lucht gaat vervolgens door een warmtewisselaar en via het dak weer naar buiten.

Prototypen
“We zijn twee jaar geleden begonnen met het bouwen van een prototype en hebben het systeem daarna een jaar getest. In de zomer van 2010 is het officieel geïnstalleerd in het datacenter van The Datacenter Group in Amsterdam.  Sinds het gebruik van dit ontwerp is de PUE gedaald naar 1,15”, zo vertelt Kasiman. De verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten en dat er in 2011 een EUE (gemiddelde PUE gemeten over een jaar, red.) van 1,18 zal worden behaald.

Robert, 6 april 2011 9:47 am

Dat systeem draait al sinds 2009 in SmartDC in Rotterdam.

Henk van de Tillaert, 6 april 2011 9:53 am

@Robert: dat lijkt me niet, of leg me anders even het verschil uit tussen DX koeling en adiabatische koeling?

Robert, 6 april 2011 11:16 pm

Over de adiabatische koeling bij SmartDC zijn zelfs al diverse kranten artikelen over geweest, in de Financiele Telegraaf bijvoorbeeld. Tevens staat in SmartDC de proof of concept opstelling waar diverse octrooien uit voort zijn gekomen.

Ongeacht het zelfgeschreven persbericht heeft de innovatie dus al plaatsgevonden in Rotterdam.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.