Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Locatie ip-adres tot op 100 meter te herleiden

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 april 2011 08:07 uur

Computerwetenschappers zijn erin geslaagd om een methode te ontwikkelen waarmee de locatie van ip-adressen tot vijftig keer nauwkeuriger kan worden bepaald.

In de meest ideale gevallen kan de locatie van een ip-adres tot op 100 meter nauwkeurig, tot op postcode-niveau, worden bepaald. Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeker Yong Wang in het rapport Towards Street-Level Client-Independent IP Geolocation.

Gemiddeld is de methode tot op 690 meter nauwkeurig. Maar zelfs dat is vele malen preciezer dan nu, aldus Wang.

Om de geografische locatie van een ip-adres te achterhalen moesten Wang en zijn collega’s drie stappen doorlopen. Eerst pingen zij een datapakket naar het betreffende ip-adres. De tijd die het daarvoor nodig heeft, wordt omgezet in een afstand. Dit geeft al een locatiebepaling tot op 200 kilometer nauwkeurig.

Vervolgens wordt dit proces op een meer lokale schaal uitgevoerd met servers in dat gebied. De antwoorden van dergelijke ‘landmark servers’ worden onderzocht op verschillen in responstijden tussen de server en de doel-adres. Dit process kan herhaald worden tot een afstand van ongeveer 100 meter.

Postcode
Wel moet er een kanttekening worden geplaatst, want de bevindingen uit het onderzoek gelden zijn vooralsnog alleen getest in de Verenigde Staten. In veel andere landen wordt gewerkt met andere postcodesystemen, maar Wang is ervan overtuigd dat deze methode ook daar tot een nauwkeurige locatiebepaling kan leiden, zo is in het rapport te lezen.

Het herleiden van de locatie van ip-adressen is een gevoelig onderwerp bij veel privacyvoorvechters. Enerzijds omdat bedrijven of organisaties daarmee in staat worden gesteld om vrij nauwkeurig gebruikers uit bepaalde gebieden te blokkeren. Anderzijds willen adverteerders graag weten waar hun doelgroep zich bevindt.

Stef van der Ziel, 11 april 2011 8:31 am

Op zich interessant voor diensten die kunnen draaien op geo bepalingen. Maar voor traffic optimalisatie is het niet zo handig, dan heb je meer aan netwerk-topologische informatie. Misschien zit een gebruiker geografisch wel vlakbij een enorm dikke internet-pijp, maar hoeft hij er niet op aangesloten te zijn. Andersom kan iemand op lange afstand een supersnelle verbinding hebben liggen, terwijl de lokale capaciteit slecht is.

mythiq, 11 april 2011 9:35 am

In de VS heeft elk postcode gebied een paar ISP's; In Nederland zijn dat er veel meer dan een paar. De software zal dus alleen werken als er een koppeling bestaat met de whois/ICANN én als voor elke ISP in dat betreffende gebied een aantal landmark-servers (routers zijn altijd een stabiele factor op dit gebied) bekend zijn.
Ik ben wel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Kan handig zijn om bot-nets voor een deel op te sporen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.