Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Draadloos snel internet niet haalbaar voor alle Limburgers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 april 2011 08:06 uur

Het is technisch niet mogelijk om alle inwoners van de Limburgse gemeente Gulpen-Wittem van draadloos breedbandinternet te voorzien. Dat is de conclusie van een onderzoek dat door het Eindhovense bureau Simpact is uitgevoerd in opdracht van de provincie Limburg.

De provincie wil het gehele Limburgse platteland verbinden met supersnel, draadloos internet, maar volgens Simpact is dat technisch niet haalbaar. De zendmasten die hiervoor worden ingezet, hebben slechts beperkte capaciteit. De verbindingen worden flink trager als hier grotere aantallen internetters gebruik van maken.

Een aantal woningen, bedrijven en boerderijen, dicht tegen de kernen, kan door middel van glasvezel worden aangesloten. Afgelegen woningen krijgen dan wel draadloze verbindingen. Dit gehele project zou negen miljoen Euro kosten, zo heeft Simpact berekend.

Gecombineerd
“Draadloos is prima, maar het is geen vervanging van glasvezel. Nu niet en straks niet. Daarom moet glasvezel zo dicht mogelijk bij de gebruiker worden gebracht”, aldus Ricardo Krikke van Simpact in de Limburgse Courant. Hij heeft overigens wel een oplossing: een gecombineerd netwerk van glasvezel in kleine kernen en draadloos op afgelegen panden op het platteland.

Om de kosten voor glasvezelkoppelingen te drukken, stelt Simpact voor om deze verbindingen via het riool aan te leggen. Via deze methode zouden ook de afgelegen panden voorzien kunnen worden van glasvezel.

Westergas
De Limburgse problemen hebben ze blijkbaar niet in Amsterdam. Directeur Mark de Kruijk van de Westergasfabriek maakte dit weekend via Het Parool bekend dat hij plannen heeft om het Westerpark te voorzien van gratis, draadloos internet. Het plan omvat de bouw van drie zendmasten aan de randen van het grote veld naast de Westergasfabriek.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.