Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN ziet winst dalen door mobiele internettoepassingen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 22 april 2011 08:05 uur

KPN zal tot 2015 vier- tot vijfduizend banen schrappen. Tegenvallende resultaten maken de nieuwe reorganisatie onontkoombaar, aldus KPN in een toelichting op de zogeheten EBITDA-outlook (brutowinst, voor belastingen) die het concern gisteren presenteerde.

De onderneming verwachtte aanvankelijk meer dan 5,5 miljard euro brutowinst te behalen over dit jaar, maar heeft dit nu naar beneden bijgesteld tot 5,3 miljard – minder dan de brutowinst over 2010.

Oorzaak van de tegenvallende resultaten is vooral de teruglopende omzet op bellen en sms-diensten, toepassingen die meer en meer worden vervangen door mobiel internet en bijbehorende online diensten als ping en whatsapp.

Communicatie via social media en collaborative apps als whatsapp op smartphones is nu eenmaal fors goedkoper dan bellen of sms’en. KPN heeft daar vooral in Nederland veel last van en is dus nu naar eigen zeggen genoodzaakt om stappen te ondernemen om de winst weer op peil te krijgen.

Speerpunt
Het concern zal in de komende tijd nieuwe abonnementsvormen introduceren waarbij mobiel internet het speerpunt wordt. In de verklaring van het telecomconcern heet dat: “KPN Nederland zal nieuwe abonnementsvormen introduceren die mobiele data als uitgangspunt hebben. Deze abonnementen zullen de daling van het ‘traditionele’ sms’en en mobiel belverkeer opvangen en de klantwaarde optimaliseren.”

Daarnaast zet KPN zwaar in op een versnelde uitrol van breedbandverbindingen (glasvezel) en de upgrade van het vdsl-netwerk.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.