Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kabinet ziet vooralsnog niets in cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 april 2011 08:05 uur

Het kabinet gaat voorlopig geen diensten aanbesteden in de cloud. Volgens de regering kleven er teveel risico’s aan het onderbrengen van ict in cloud services. Dit schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner in een brief aan de Tweede Kamer. Diensten zoals Google en Amazon deze leveren zijn volgens de bewindsman niet geschikt voor de rijksoverheid.

Donner noemt de markt voor cloud diensten ‘onvolwassen’. Verder benoemt de minister vooral de risico’s op het gebied van beveiliging en privacybescherming als argumenten om clouddiensten buiten de Haagse deuren te houden. Wel worden de initiatieven voor een cloudinfrastructuur voor de rijksoverheid voortgezet.

Amazon
Donner leek dit weekeinde op zijn wenken bediend toen bleek dat de diensten van Amazon Web Services onbereikbaar waren door een ernstige storing. Deze storing ontstond donderdagochtend en had grote gevolgen voor de bereikbaarheid van sites als Foursquare en het Nederlandse MobyPicture.

De problemen betroffen vooral de Relational Database Services (RDS) van Amazon. De automatische failover naar andere systemen bleek niet te functioneren met een outage van enkele dagen tot gevolg.

Sebastiaan Stok, 26 april 2011 9:28 am

Cloud computing zelf is geen probleem, maar er is wel een verschil tussen public (Google, Amazone, etc..) en private cloud (Ubuntu Cloud Server, Windows?).

Een private cloud is geheel in eigen beheer, inclusief de hardware en software. Enig verschil tussen traditionele oplossingen is dat de software zelf grotendeels virtueel is :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.