Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BitTorrent draagt flink bij aan IPv6-gebruik

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 april 2011 08:04 uur

Hoewel het gebruik van IPv6 over het geheel nog erg laag is, is het internetprotocol erg populair bij BitTorrent-gebruikers. Maar liefst 61% van het IPv6-verkeer is p2p-verkeer. Dat schrijft Zeropaid op basis van een onderzoek van Arbor Networks.

Het meeste IPv6 BitTorrent-verkeer komt voor rekening van gebruikers van de BitTorrent-client uTorrent. Volgens het onderzoek is 61% van het IPv6-verkeer p2p-gerelateerd. Doordat uTorrent van IPv6-tunneling gebruik maakt, gaat veel IPv6-verkeer via het nieuwe internetprotocol.

Volgens Arbor Networks gaat slechts 0,03% van al het internetverkeer over IPv6. Dat een relatief groot deel van het IPv6-verkeer p2p-verkeer betreft, komt volgens onderzoekers doordat er slechts weinig firewalls en traffic management-oplossingen geschikt zijn voor IPv6.

Bij het IPv4-verkeer bijvoorbeeld is niet meer dan 8% van het verkeer p2p-gerelateerd. Grote dataverbruikers van IPv4-verkeer zijn onder meer Netflix, Youtube en Flash. Zij zouden samen goed zijn voor 40% van het IPv4-verkeer.

Het onderzoek is onder meer uitgevoerd als voorbereiding op de World IPv6 Day op 8 juni.

Igor Ybema, 26 april 2011 8:51 am

Ik vind het meer opmerkelijk dat 4.6% SSH verkeer is. Zouden dat shell-doosjes zijn met irssi oid?

Jochem, 26 april 2011 9:41 am

Dat SSH zo'n groot onderdeel er van uit maakt, viel mij ook al op. Ik denk dat het te maken heeft met backups (via scp of rsync oid). Niet heel raar, de meeste bewuste gebruikers van IPv6 zullen waarschijnlijk serverbeheerders en ander nerd-volk zijn.

Ferry, 26 april 2011 12:57 pm

Het stukje "Maar liefst 61% van het BitTorrent-verkeer gaat over IPv6" had ik ook al gemeld per email, echter zelfs dat staat er niet in het bron artikel. Er staat dat 61% p2p verkeer is en dat ze vermoeden dat een groot deel hiervan door BitTorrent komt. Echter moet je volgens mij de IPv6 tunnels ook onder p2p verkeer tellen, en in dat geval is mijn vermoede dat deze een grote speler is in het aantal p2p verkeer.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.