Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Veiligheid bewijzen (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 12 mei 2011 08:01 uur

Ruim voordat de hack van Sony’s PSN bekend werd en niemand zich kon voorstellen dat een iPhone misschien lokatiedata verzamelde waren er in Europa – en dus ook in Nederland – voorstanders van meer en betere privacy voor consumenten.

De boven beschreven incidenten hebben deze voorstanders machtig geholpen meer draagvlak te krijgen voor de ideeën. Kijk alleen maar naar het grote aantal artikelen in de pers over de PSN hack en de interviews met security -en privacydeskundigen.

Je zou zelfs kunnen stellen dat het voornemen van het huidig kabinet bedrijven te verplichten datalekken te melden een eerste passende reactie op de voorvallen is. De discussie over datalekken speelt echter al langer en is onder andere door Bits of Freedom regelmatig aangezwengeld.

In Duitsland voerde men de discussie over datalekken ook al enige tijd, zonder dat ervoor een wetswijziging voor in de koker zat. Maar de politiek kan de grote onrust niet negeren die is ontstaan door de PSN hack en meldingen dat soortgelijke pogingen ook zijn ondernomen op de netwerken van DS en Xbox360.

Een van de regeringspartijen heeft in reactie hierop wel een opmerkelijk voorstel gelanceerd. De privacy van alle burgers moet worden gecontroleerd door een nieuw te vormen Stiftung Datenschutz. Het idee voor dit orgaan bestond al langer, maar door de actualiteit wil men met meer bevoegdheden geven.

De belangrijkste hiervan is dat de stichting de enige instantie wordt die certificaten uit mag geven voor de privacy (Datenschutz). Concreet gaat het om logo’s die door ondernemingen gevoerd gaan worden. Daarmee wordt duidelijk welke marktpartij privacy hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast is het utieraard ook een instrument om concurrentie tussen partijen te stimuleren, net als het energielabel dat doet.

Wat nog niet duidelijk is of er sprake is van vrijwillige melding of dat het certificeren zelfs een verplichting wordt. In dat laatste geval is rekening te houden met fikse weerstand vanuit werkgevers -en winkeliersverenigingen die dit vooral zullen beschouwen als een lastige administratieve last. Aan de andere kant heeft de politiek ook de taak de burgers te beschermen en daartoe kan een certificaat wel terdege een rol vervullen.

Gelet op de snelheid waarmee sommige besluiten in Berlijn genomen worden is het zaak voor lezers van ISPam die actief zijn op de Duitse markt of bijvoorbeeld klanten hebben die zaken doen met Duitsland, dit dossier in de gaten te houden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...