Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Turkse overheid doet domeinnamen in de ban

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 mei 2011 08:06 uur

De Turkse overheid heeft een flink aantal domeinnamen in de ban gedaan. Dit meldt dagblad Hurriyet op zijn website. In totaal gaat het om 138 namen die niet meer in domeinnamen mogen voorkomen.

Sites die niet meer door de beugel kunnen, zijn bijvoorbeeld donanimalemi.com, omdat het verboden woord ‘animal’ hierin voorkomt. Ook sanaldestekunitesi.com kan niet meer in Turkije: hierin zit het woord ‘anal’ verborgen. Voor de goede orde: het gaat hier respectievelijk om een bestelsite voor hardware en een site voor ict-support.

Pic taboe
Andere Engelse woorden die op de verboden lijst staan, zijn ‘teen’, ‘escort’ en ‘homemade’. Ook het woord ‘pic’ – als afkorting voor picture – kan niet meer: pic is in het Turks een scheldwoord. Het verbod betreft overigens niet alleen Engelse woorden. Het woord ‘yasak’ mag bijvoorbeeld niet meer worden gebruikt. Saillant detail: yasak betekent verboden.

Zo langzamerhand is van vrij internet in Turkije geen sprake meer, stellen journalisten ter plaatse. Eerder dit jaar blokkeerde Ankara al 3700 websites, waaronder YouTube. Reden: op YouTube waren filmpjes te vinden met negatieve uitlatingen over de grondlegger van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk.

patrick, 2 mei 2011 9:16 am

waar heb ik dit toch eerder gezien... oja juist bij gefaalde firewall/proxy implementaties bij een groot fortune 500 bedrijf een jaar of 10 terug. Nu dus een overheid die ze niet allemaal meer op een rijtje heeft staan. Ik ga nu maar een homemade appeltaart bakken en hier geen blog overschrijven in het turks (bemachtig die taal toch niet, dus dat is redelijk eenvoudig). Ik raad de turkse jeugd echter aan om veel voorkomende woorden in het turks te gaan inzetten voor woorden die nu 'verboden' zijn. Zodat ze in context toch aangeven wat er bedoeld is.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.