Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rapport: 1154 phishing-aanvallen in Nederland in 2010

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 mei 2011 08:08 uur

In Nederland zijn in de tweede helft van vorig jaar 658 phishing-aanvallen geregistreerd. Daarbij werden zeker 497 verschillende .nl-domeinnamen gebruikt. Dat blijkt uit een rapport van de Anti-Phishing Working Group.

In het eerste halfjaar van 2010 werden er 496 phishing-aanvallen door de APWG geregistreerd. Dat brengt het aantal phishing-pogingen in Nederland in 2010 op 1154.

In het rapport (pdf) wordt geconstateerd dat het grootste deel van de phishing-sites zich concentreert binnen bepaalde toplevel domeinnamen. Volgens de organisatie kwam 60% van de aanvallen van vier topleveldomeinen: .com, .net, .tk en .cc (zie de taartgrafiek onderaan).

Dot TK
Als de generieke tld’s buiten beschouwing worden gelaten, worden vooral .tk en co.cc actief door phishing-criminelen gebruikt. De tld .tk wordt beheerd door het Nederlandse bedrijf Dot TK. Een woordvoerder van dat bedrijf reageert op de resultaten van het rapport: “Dot TK is een heel open dienst die voor iedereen in alle landen toegankelijk is. Hierdoor worden we ook gebruikt door criminelen, daarvan zijn we ons bewust.”

Verder stelt het bedrijf dat de fraude-afdeling in Londen zich bezighoudt met zaken als spam, phishing, misbruik en auteursrechteninbreuk. “Die afdeling onderneemt binnen 1 dag actie als dat nodig is. Daarnaast werkt Dot TK samen met overheden, handelsmerkorganisaties, antispambedrijven om fraude zoveel mogelijk te voorkomen.”

Stijging
Wereldwijd constateerde de APWG in de tweede helft van 2010 bijna 68.000 phishing-aanvallen. Hoewel dat nog geen record is, is het wel fors hoger dan in de eerste helft van vorig jaar, toen er iets meer dan 48.000 phishing-aanvallen werden gemeld. Het record werd gevestigd in de tweede helft van 2009 met bijna 127.000 phishing-aanvallen.

Opmerkelijk is overigens ook dat er nog geen phishing is ontdekt die zich richt op IPv6-adressen.


Marco, 2 mei 2011 12:04 pm

Laten we vooral niet voorbij gaan aan hoe het rapport begint:

"Millions of phishing URLs were reported in 2H2010, but the number of unique phishing attacks and domain names used to host them was much smaller"

De lage getallen in bovenstaand artikel zouden namelijk kunnen doen vermoeden dat 'het wel meevalt'.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.