Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dood Bin Laden zorgt voor drukte op het web

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 mei 2011 08:03 uur

Het nieuws over de dood van terroristenleider Osama bin Laden heeft het internetverkeer zondagnacht en maandagmorgen (Nederlandse tijd) flink laten pieken. Niet alleen stonden de servers van Twitter te roken vanwege de drukte, ook kregen nieuwssites behoorlijk wat verkeer te verwerken.

Op het hoogtepunt van de drukte kreeg Twitter ruim 4000 tweets per seconde te verwerken. Dat is ongeveer evenveel als tijdens de finale van de Super Bowl, maar minder dan na de aardbeving en tsunami in Japan eerder dit jaar. Toen werden bijna 7000 Twitter-berichten per seconden geplaatst, zo meldt CNN.

Naast Twitter meldde Akamai ook grote drukte op de contentnetwerken van het bedrijf. Ongeveer eenvijfde van de content op internet gaat over de netwerken van Akamai. Onder klanten van Akamai zitten grote media als nytimes.com, reuters.com, bbc.com en usatoday.com. De piek van het verkeer lag volgens het netwerkbedrijf rond 5.30 uur maandagmorgen (Nederlandse tijd).

De nieuwsverhalen op internet kregen meer dan 4,1 miljoen pageviews per seconde te verduren, volgens Akamai. Toch was dit nog niet druk genoeg voor een toptien-notering van drukste nieuwsgebeurtenissen ooit. Zo was het huwelijk van prins William en Kate Middleton goed voor meer dan 5 miljoen pageviews per seconde.

Responstijd
De drukte van zondagnacht/maandagmorgen is overigens ook terug te zien in de statistieken van het Internet Traffice Report. Toen het nieuws van de dood van Osama bin Landen bekend werd, steeg de responstijd in Noord-Amerika aanzienlijk zoals te zien is in onderstaande grafieken.

Het drukste moment op internet blijft nog altijd het moment nadat de dood van Michael Jackson bekend werd. Toen waren onder meer Google News, AOL Instant Messenger en de LA Times tijdelijk onbereikbaar door de drukte.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.