Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Behoefte aan datacenters nog zeker 2 jaar heel groot’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 mei 2011 08:03 uur

Binnen twee jaar heeft ongeveer de helft van de grote bedrijven een nieuw datacenter nodig voor colocatie diensten of clouddiensten. Dat is één van de conclusies van een onderzoek van Oracle naar het Next Generation Datacenter.

De belangrijkste reden voor het zoeken naar nieuwe datacenter faciliteiten is it-consolidatie, stelt onderzoeker Clive Longbottom. Voor het onderzoek zijn 919 managers van grote organisaties in negen regio’s wereldwijd ondervraagd. Daarvan zijn 102 interviews in de Benelux gehouden.

Het onderzoek vormt de basis van de zogeheten Oracle Next Generation Datacenter Index (NGDI). Deze index geeft weer hoe ver bedrijven in hun datacenters zijn met het gebruik van geavanceerde technologieën op het gebied van flexibiliteit, duurzaamheid en support.

De Benelux scoort volgens de index net iets boven het gemiddelde (5,64). De gemiddelde score is 5,28 op een schaal van 0 tot 10 (waarbij 10 staat voor de meest geavanceerde datacenter strategie). Duitsland en Zwitserland scoren het hoogst in de NGDI met een 6,09, gevolgd door Scandinavië (5,95) en de Benelux.

Veel bedrijven lopen achter in het gebruik van innovatieve technologie in hun datacenters, zo stelt het rapport. “Hierdoor zijn ze niet in staat snel te reageren op veranderingen en kunnen ze niet voldoen aan de eisen van de industrie.”

Niet flexibel
De Benelux scoort het laagst op het gebied van flexibiliteit. Dit zou onder meer komen doordat virtualisatie ‘zich nog in een vroeg stadium bevindt’. Slechts 15% van de bedrijven heeft meer dan 70% van hun datacenter gevirtualiseerd. De Benelux scoort wel relatief hoog op het vlak van duurzaamheid.

Volgens de onderzoekers is het ‘verontrustend’ dat slechts 11% van de grote bedrijven actief toezicht houdt op het energieverbruik van het datacenter. Toch zegt bijna de helft (44%) van de ondervraagde ondernemingen een duurzaamheidverklaring te hebben. “De meeste bedrijven hebben een complexe it-architectuur die duur is in beheer en moeilijk en kostbaar te schalen is. Zonder veranderingen zullen veel organisaties niet flexibel genoeg zijn om snel te reageren op zakelijke behoefte”, aldus Dermot O’Kelly van Oracle.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.