Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

China richt nieuw bureau op voor internetcensuur

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 6 mei 2011 08:04 uur

China gaat een nieuw centrum openen dat controle moet houden op de content op internet die voor de 450 miljoen Chinese internetters toegankelijk is. Hiermee wordt de controle voor het eerst echt gecentraliseerd.

Het centrum dat de State Internet Information Office gaat heten, zal gaan bepalen welke online content toegestaan is. Zo zal het bureau controle houden op online nieuws, gaming en partijpropaganda, want het bureau wordt bestuurd door de Communistische Partij. De nieuwe State Internet Information Office heeft ook de bevoegdheid overtreders te bestraffen en op te treden tegen ongewenste content, zo meldt de Chinees-Amerikaanse omroep NTD Television.

Tot nu toe lag het toezicht op internetcontent bij zowel de politie en diverse organisaties als het Chinese ministerie van Informatie. Door alles in een bureau onder te brengen, kan China het toezicht effici├źnter maken, zo is de verwachting.

De oprichting van het nieuwe bureau bewijst volgens Japanse media ook dat de Chinese overheid extreem gevoelig is voor de verspreiding van informatie via internet. China lijkt de internetcensuur eerder strenger te maken dan te versoepelen.

Dat wordt bevestigd door Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft China de druk op internetgebruikers en journalisten de afgelopen jaren flink opgevoerd. Zij lopen steeds vaker de kans geïntimideerd of gearresteerd te worden wanneer zij politiek gevoelige onderwerpen bespreken. Tientallen individuen en journalisten zitten op dit moment in de gevangenis vanwege het uiten van hun visies op internet, aldus Amnesty.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.