Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.ORG-registry rolt als eerste gTLD DNSSEC uit

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 juli 2008 08:02 uur

De recente exploit die vrijwel alle DNS-servers heeft getroffen laat duidelijk de noodzaak zien voor DNSSEC, een protocol waarmee de DNS beveiligd doordat de zonefile door het registry wordt gesigneerd.

Tijdens de afgelopen ICANN meeting in Parijs heeft het ICANN bestuur het Public Interest Registry (PIR), dat verantwoordelijk is voor de werking van het .org-registry, toestemming gegeven om DNSSEC uit te rollen voor het .org-domein.

Daarmee is het .org-domein de eerste gTLD dat met behulp van DNSSEC gesigneerd wordt. Al gingen enkele ccTLD domeinen het .org-domein al voor, zo zijn de zonefiles van ondermeer de Braziliaanse (.br) en Zweedse (.se) ccTLD’s al langer met behulp van DNSSEC gesigneerd.

Lance Wolak, marketing manager van PIR stelt in een blogpost dat PIR niet alleen zelf DNSSEC op wil pakken maar roept ook andere partijen die met DNS te maken hebben op om werk te maken van DNSSEC en samen met PIR te zorgen voor een soepele uitrol van DNSSEC.

Zoals al aangegeven toont de recente DNS exploit aan dat DNS een fundamentele zwakte heeft. Tot nu toe was DNS (cache) poisoning nog niet zo’n probleem, maar cybercriminelen blijven zoeken naar de zwakke plekken in de beveiligingsketen.

Des te hoger het niveau van beveiliging op andere punten dan de DNS, des te interessanter het wordt om de nu vrijwel onbeveiligde DNS aan te vallen. Door het gebruik van DNSSEC kunnen we voorkomen dat de DNS de zwakste schakel wordt in de beveiligingsketen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.