Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Australische isp’s willen niet filteren

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 mei 2011 08:03 uur

In Australië is de overheid gestopt met het subsidiëren van internet service providers die het internetverkeer willen filteren. Er bestaat bij de isp’s nauwelijks belangstelling voor de regeling.

De Australische federale overheid had een pot met geld klaar staan van maar liefst 9,8 Australische dollars (bijna 7,5 miljoen euro). Maar in een jaar tijd is er slechts 200.000 dollar uitgekeerd. Wegens gebrek aan belangstelling voor het subsidieprogramma is het nu definitief stopgezet.

Het subsidieprogramma, beter bekend als het Voluntary Internet Filtering Grants Program, stelt geld beschikbaar voor isp’s die vrijwillig het internetverkeer filteren voor hun klanten. Doel hiervan was om klanten de optie te bieden om het internetverkeer al door hun isp te laten filteren zodat bepaalde content buiten de deur blijft.

De drie grootste isp’s in Australië, Telstra, Optus and Primus, filteren overigens wel websites met kindermisbruik eruit, maar dat is een afspraak met de Australische telecom- en media-autoriteit. Volgens ZDnet is het onduidelijk hoe de drie grote providers precies staan tegenover het gebruik van filtertechnologie op internet.

merijn, 13 mei 2011 12:30 pm

gelukkig maar. Het filteren van verkeer door de ISP's kan dan misschien worden verkocht alsof het de gebruikers gaat helpen. maar het geeft de ISP mogelijkheid tot censuur.
Wie bepaald dan wat er wel en niet getoond mag worden?
dat lijkt me geen goede ontwikkeling.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.