Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Sony beschaamt vertrouwen in public cloud’

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 12 mei 2011 08:04 uur

Sony bewijst het soms schamele vertrouwen in public clouddiensten geen goede dienst. Voor de hele cloudcommunity zou de inbraak op de systemen van Sony een wake-up call moeten zijn. De problemen bij Sony en ook bij Amazon afgelopen weken zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Security- en business continuity zijn in de public cloud onvoldoende gewaarborgd, zo lijkt het.

Na bijna een maand is Sony er nog steeds niet in geslaagd om het Playstation Netwerk weer aan de praat te krijgen. Ze kunnen nog geen nieuwe datum geven waarop de dienst weer hersteld zal zijn.

De service ging uit de lucht nadat hackers erin waren geslaagd de privégegevens van ongeveer 100 miljoen Playstation netwerk-leden te stelen. Al snel werd gesuggereerd dat met verouderde software werd gewerkt, maar deze geluiden werden met klem tegen gesproken. Volgens Sony is  er tot nu toe geen misbruik is gemaakt van gestolen creditcardgegevens.

Maar Sony heeft ondertussen wel een programma ontwikkeld dat eventueel gedupeerden ondersteunt. Het ‘Identity theft Protection Program’ voorziet onder meer in verzekeringsuitkeringen in geval misbruik en ondersteuning door eigen gespecialiseerde rechercheurs.

Verouderd
Vorige week gaf Sony schoorvoetend toe dat al eerder de gegevens van ongeveer 25 miljoen gebruikers waren gestolen bij een hack. Maar het zou hier gaan om een sterk verouderde database.

Het Playstation netwerk schijnt extreem ingewikkeld te zijn met 130 servers en meer dan 50 softwareprogramma’s, die worden gebruikt door 77 miljoen geregistreerde gebruikers. De loyaliteit van deze groep is groot. Een van de gebruikers laat weten dat hij tevreden dat Sony niet hals-over-kop de servers weer online brengt voordat vast staat dat alles weer veilig is.

De ontwikkelingen bij Sony en Amazon geven aan dat niet klakkeloos data gemigreerd kan worden naar publieke cloud diensten. Deze voorvallen zullen ongetwijfeld tot terughoudendheid bij potentiële klanten leiden.

ISPam.nl Job board

Mark, 12 mei 2011 9:24 am

130 server ingewikkeld? Dat het aantal programma's een hindernis kan vormen begrijp ik, echter 130 servers vind ik eerder weinig dan veel.

merijn, 13 mei 2011 12:23 pm

"De loyaliteit van deze groep is groot. Een van de gebruikers laat weten dat hij tevreden dat Sony niet hals-over-kop de servers weer online brengt voordat vast staat dat alles weer veilig is."

Hoe is die loyaliteit gemeten? aan de hand van 1 van de gebruikers?

Ik hoop dat bedrijven die cloud diensten leveren hier van leren dat er inderdaad nog een grote stap te nemen voordat de cloud diensten echt betrouwbaar zijn.
Beveiliging is bij cloud echt nog belangrijker want je besteed eigenlijk ontzettend veel van je diensten uit. Hierbij moet je volledig op de security van aanbieder van de cloud dienst.

Erik, 13 mei 2011 12:44 pm

"Het Playstation netwerk schijnt extreem ingewikkeld te zijn met 130 servers"

Alleen bij www.i3d.net staan al meer dan 1000 playstation servers.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...