Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Indonesië groeit in cloud computing

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 12 mei 2011 08:06 uur

De populariteit van cloud computing groeit snel in Indonesië. Ondanks de hoge vertegenwoordiging van midden- en kleinbedrijven in het Aziatische land, investeren steeds meer bedrijven in de ontwikkeling van cloudtechnologie.

Ontwikkelaar van cloud platformen Hexagrid heeft deze week aangekondigd samen met Lintas Media Danawa het grootste publieke cloud platform van het land te openen: Cozy.

Het gaat om een IaaS-platform dat naast algemene cloudactiviteiten wil focussen op ‘privé-clouds’ voor bedrijven. Klanten gaan bij Hexagrid een uurtarief betalen op basis van de hoeveelheid CPU, geheugen en opslag die zij gebruiken.

In maart begon het Indiase bedrijf Tata Communications al een uitgebreidere versie van haar clouddiensten in Indonesië. Ook Microsoft kondigde in januari van dit jaar aan 2,5 miljard dollar (1,7 miljard euro) te investeren voor de ontwikkeling van cloud computing-systemen in het land. Microsoft ging voor dit project een overeenkomst aan met lokale bedrijven Telekomunikasi Indonesia (Telkom), Astra Graphia Information Technology, Greenview en Infynis System Indonesia.

Toch moet er in Indonesië nog wel wat veranderen voor de cloud een echt succes kan worden. Veel midden- en kleinbedrijven zijn slecht bekend met het concept. Uit een onderzoek van Microsoft een aantal maanden geleden blijkt dat 29 procent van een groep it-managers van bedrijven met minder dan 500 computers nauwelijks kennis bezit van cloud computing.

Een ander onderzoek van softwareleverancier SAP laat zien dat geleidelijk wel steeds meer midden- en kleinbedrijven in het land voor cloud oplossingen kiezen, mede dankzij een trend in Business Intelligence (BI). Zo bouwen of kopen steeds meer ondernemingen een datacentrum of nemen een abonnement op een cloudprovider. Met de komst van het nieuwste cloudplatform van Hexagrid krijgen het mkb in Indonesië in korte tijd zijn derde boost richting de cloud.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.