Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese Unie: mobiel internet in heel Europa vóór 2013

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 13 mei 2011 08:05 uur

Voor 2013 moet de 800Mhz-frequentieband vrij zijn voor mobiel internet. De Europese Unie heeft hiervoor deze week groen licht gegeven in het kader van de plannen om snel mobiel internet uit te rollen in heel Europa.

In Nederland gebruikt KPN de 800Mhz-band voor Digitenne: als onderdeel van het Radio Spectrum Policy Programme (RSPP) zal KPN deze band dan ook moeten vrijmaken. Daarnaast wil de EU dat ook de 1,5Ghz-en de 2,3Ghz-banden worden ‘gereserveerd’ voor mobiel internet. Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat mobiel internet per 2013 overal in de Unie beschikbaar is.

Het Europese Parlement ondersteunt de plannen met grote meerderheid: slechts 26 parlementsleden stemden tegen het voorstel van de Europese Commissie.

QoS

De plannen van de EU gaan overigens verder. In het kader van de Digitale Agenda heeft de unie bepaald dat de minimale snelheid in 2020 30Mbps moet zijn. Op de huidige netwerken van de diverse operators is dit niet mogelijk: door toepassing van QoS (Quality of Service) op de verbindingen, gaat spraakverkeer nu voor dataverkeer. Door frequentiebanden vrij te maken, wordt dit probleem vermeden en kunnen operators kwaliteit van de diensten garanderen op alle lijnen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.