Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv6-ready netwerken bereikt de 10%

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 18 mei 2011 08:03 uur

Het aantal ISP-netwerken dat bereikbaar is via IPv6 heeft de grens van 10% bereikt. Inmiddels zijn 3.854 van de 37.861 netwerken bereikbaar over IPv6. Dat blijkt uit de monitor van Hurricane Electric. Onder netwerk wordt verstaan een Autonomous System (AS), de zelfstandig opererende ISP-netwerken die samen het Internet vormen.

Nu de laatste IPv4-adresblokken vergeven zijn aan de regionale Internet Registries slinkt deze voorraad snel. Zoals het er nu naar uit ziet komt Azië als eerste in de problemen. Hier zullen dan ook de eerste accessklanten met een IPv6-only verbinding aangesloten worden op het Internet. Lokale providers zullen 6to4-gateways gebruiken om deze klanten te laten communiceren met het ‘oude’ IPv4-Internet.

Hoewel de 6to4 gateways een goed hulpmiddel zijn  voor providers tijdens de overgang van de verschillende netwerken biedt het uiteindelijk geen goede oplossing. Zaken die nu niet goed met een NAT-opstelling werken zoals VPN’s, SIP-telefoons, etc. zullen straks niet of niet goed werken. Het is dus belangrijk dat iedereen die IPv6-adressen heeft deze nu snel gaat uitrollen, zodat een native verbinding mogelijk wordt. Niet alleen voor websites, maar voor alle services.

Binnen Europa, waar RIPE verantwoordelijk is voor de uitgifte van IPv4 en IPv6 adressen blijkt het aantal providers dat gebruik maakt van IPv6 gegroeid te zijn. Een onderzoek dat vorig jaar april gehouden is laat zien dat 27% van alle aangesloten providers de beschikking had over IPv6-adressen, waarbij 8% van de providers geheel IPv6-ready was. Nu een jaar later beschikt 41% van de RIPE-leden over IPv6-adressen en is 13% van hen geheel IPv6-ready. Landen als Slovenië en Armenië zijn daarbij de koplopers in Europa.

Mark, 18 mei 2011 9:27 am

Deze resultaten lijken mij incompleet aangezien HE niet met alle transits afspraken heeft om verkeer (al dan niet betaald) uit te wisselen. Daarnaast vind ik IPv6 ready minder belangrijk dan IPv6 daadwerkelijk gebruiken/in productie aanbieden.

Lennie, 18 mei 2011 7:23 pm

@Mark Het maakt niet zo veel uit naar welke getallen je kijkt, als we kijken naar een andere bron en dan kijken naar de AS-numbers komen we ook nog niet zo slecht uit:

http://www.cidr-report.org/as2.0/#General_Status

http://www.cidr-report.org/v6/as2.0/#General_Status

37707 AS-numbers met IPv4, 3883 AS-numbers met IPv6, dat is ietsje meer dan 10%

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.