Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SPAM in 2006

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 mei 2006 09:30 uur

Productontwikkeling vindt overal plaats en ook spammers zijn continue bezig om hun ‘product’ telkens aan te passen aan de ‘behoeften’ van de markt. Het bedrijf SurfControl heeft hier onderzoek naar gedaan en maakt melding van een aantal trends en nieuwe technieken die spammers inzetten om hun activeiten zo succesvol mogelijk te maken.

Een van de belangrijkste constateringen is dat SPAM die als doel het verkopen van producten of diensten een cosistente stijging van 16 procent per maand laat zien, waarbij de meeste van dit soort spam uit Rusland en China wordt verstuurd. Ook groeit de hoeveelheid farmaceutisch- (\/1a9ra anyone?) en financieel-gerelateerde spam enorm, waarbij deze twee nu samen goed zijn voor 80% van alle spam.

Over die laatste, de financieel gerelateerde spam waarin beleggingstips wordt gegeven vind ik zelf bijzonder boeiend. Door de enorme rijkwijdte van deze eenzijdige informatie over bepaalde aandelen kunnen koersen ineens een flinke daling of stijging vertonen, waarvan je er van uit mag gaan dat de opdrachtgever van de SPAM een bulk optie-contracten op de bewuste aandelen heeft.

Als laatste heeft SurfControl een aantal nieuwe technieken gevonden die door spammers gebruikt worden om naam-gerichte afweermethodieken te omzeilen:

  1. Spammers maakten in toenemende mate gebruik van gratis redirection services om zo legale punten te scoren tegen ‘domain reputation’ technologie. Een bekend voorbeeld van een redirector is Google.com.  
  2. In Zuid-Amerika en ook in andere regio’s gebruiken spammers gratis hosting diensten, zoals AOL, als host voor veel toegepaste kwaadaardige executables en keyloggers.
  3. SurfControl heeft ook een toename geconstateerd in exotische buitenlandse domein extensies, zoals .cc, .sh, en .in. Het gebruik van deze extensies vergroot de mogelijke kwetsbaarheden omdat alle kenmerken (iteraties) van deze domeinen mogelijk nog niet direct of eenvoudig wereldwijd beschikbaar zijn in WHOIS directories.
Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.