Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vodafone: Google en Apple moeten meebetalen aan uitrol 4G

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 20 mei 2011 08:04 uur

CEO Jens Schulte-Bockum van Vodafone Nederland wil dat Apple, Google, Skype en WhatsApp gaan meebetalen aan de uitrol van het 4G-mobiele netwerk. Deze bedrijven liften mee op het netwerk, betalen hier niets voor, maar zorgen er wel voor dat klanten meer gebruik maken van gratis internetdiensten in plaats van telefoneren en sms. Volgens Schulte-Bockum is dat een onhoudbaar model.

De hoogste baas van Vodafone in Nederland doet zijn uitspraken in gesprek met het Financieel Dagblad. Volgens hem zullen operators straks weigeren nog langer te investeren in de netwerken als genoemde bedrijven niet gaan meebetalen.

KPN gaat overigens niet mee in het voorstel. Dat bedrijf wil proberen de verloren omzet terug te halen via een toeslag. Dit stuit echter op groot politiek verzet. De tweede kamer vergadert volgende week over de toelaatbaarheid van een heffing op internetdiensten door telecomoperators.

Sebas, 20 mei 2011 9:49 am

Dit is al een keer eerder besproken en gaat niet werken.
Het is begrijpelijk Vodafone en KPN het vervelend vinden om kosten te moeten maken, maar om dan te gaan zeggen dat de content-aanbieder moet gaan betalen gaat wel erg ver.


Ik ben absoluut in de 7e hemel dat KPN nu hogere kosten (is) gaan/gaat vragen voor internet op je mobiel. Ja dat is Sarcasme, ik mag verdomme al blij zijn als ik op internet kom met dat 'top' netwerk van hun.... en dan ook nog extra gaan vragen??

KPN is mij als klant kwijt...

Thomas Lobker, 22 mei 2011 12:58 pm

Ik vind dit echt een rare manier van denken. Ze pakken een aantal willekeurige grote namen en die moeten meebetalen aan het netwerk van Vodafone?? Die partijen maken niet eens gebruik van het netwerk, dat doet de gebruiker.

De content aanbieders en leveranciers van smartphones zorgen er toch juist voor dat massa's gebruikers een internetabonnement afnemen bij onder andere Vodafone. Partijen als Vodafone en KPN moeten blij zijn met applicaties als WhatsApp omdat je hier een constante internetverbinding voor nodig hebt waar de gebruiker 120 euro per jaar voor betaalt. Wat ziet WhatsApp terug van die 120 euro? Niets toch?

Tonnie, 23 mei 2011 10:50 am

Tja, het hele business model van de telecomboeren staat gewoon op omvallen, ipv dat hun echt een dienst als spraak of sms leveren en dit zelf beprijzen word hun dienst een mobiele internet aansluiting, de klant bepaald zelf dan hoe hij zijn diensten gebruikt dmv een skype, whatsapp oid..

een kat in t nauw maakt rare sprongen zullen we maar zeggen.

Thomas Lobker, 23 mei 2011 10:55 am

Om daar even kort op in te haken, VoIP over UMTS is geen pretje in verband met de latency en jitter. Dus voor spraak zal de mobiele internetverbinding nog niet echt worden gebruikt waarschijnlijk. De telecomboeren kunnen hun verlies op inkomsten uit SMS en dergelijke compenseren door winst te maken op mobiel internet. Maar blijkbaar valt dat kwartje nog niet echt..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.