- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 25 mei 2011 08:08 uur
Hoewel veel lidstaten er nog niet klaar voor lijken te zijn, gelden vanaf vandaag nieuwe telecomregels in de Europese Unie. Die regels schrijven onder meer voor dat isp’s openheid moeten geven over de daadwerkelijke internetsnelheden en over mogelijke beperkingen die de internetsnelheid verlagen.
Telecomaanbieders zijn op grond van de nieuwe EU-telecomregels die vandaag van kracht zijn geworden, verplicht de consument vóór ondertekening van het contract in te lichten over de precieze aard van de dienst waarop zij zich abonneren. Dit betreft onder meer technieken voor het beheer van het internetverkeer en de gevolgen daarvan voor de kwaliteit van de dienst en over eventuele andere beperkingen (zoals de maximale bandbreedte of de beschikbare verbindingssnelheid).
In veel landen regent het klachten over de internetsnelheid die consumenten ervaren en de snelheid waarmee isp’s adverteren. Dankzij deze nieuwe Europese richtlijnen moet de consument bewuster een keuze tussen internetaanbieders kunnen maken.
Ook het afknijpen van bepaalde (voip-)programma’s of poorten door telecombedrijven moet vanaf nu aan de consument worden gemeld. Verder schrijft de EU voor dat de overstap van telecomaanbieder binnen 1 dag geregeld moet zijn.
Volgens de Europese Commissie is het van cruciaal belang dat de consument gemakkelijk van aanbieder kan veranderen. “De nieuwe telecomregels inzake nummerportabiliteit, op grond waarvan de consument binnen één werkdag van aanbieder kan veranderen en zijn nummer kan behouden, moeten wat dit betreft helpen”, aldus de EU. Volgens de nieuwe regels mogen de voorwaarden voor de beëindiging van contracten het veranderen van aanbieder niet ontmoedigen.
Contractduur
Telecomproviders mogen geen contracten langer dan 24 maanden afsluiten om te voorkomen dat zij consumenten onnodig lang aan zich binden. Ook moeten telecombedrijven en isp’s meer openheid geven over de minimum kwaliteitsnormen waaraan zijn volgens hun contracten moeten voldoen.
De Commissie en de Europese telecomautoriteit, BEREC, zullen toezien op de naleving van deze regels. EU-commissaris Neelie Kroes schreef in april dat zij ‘niet zal schromen om met strengere maatregelen te komen, die wellicht de vorm van richlijnen of zelfs van algemene wetgevingsmaatregelen zullen aannemen, om ervoor te zorgen dat de consument de concurrentie en de keuze krijgt die hij verdient’.
EU-lidstaten die deze nieuwe telecomregels niet op tijd hebben geïmplementeerd, riskeren een boete.