Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Patriot Act bedreigt gebruik public cloud door Nederlandse organisaties

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 30 mei 2011 08:08 uur

De verlenging, afgelopen donderdag, van de omstreden Amerikaanse ‘Patriot Act’  kan er oe leiden dat Nederlandse organisaties direct moeten stoppen met het gebruik van de publieke cloud.

De enorme spanwijdte maar ook de onduidelijke uitvoering bedreigt Nederlandse organisaties die hun gegevens in de public cloud bij bijvoorbeeld Amazon onder hebben gebracht.

Zij zullen er niet op kunnen vertrouwen dat de gevevens die zij in de cloud hebben gestald daadwerkelijk vertrouwelijk blijven. Gegevens zouden op deze manier wel eens in strijd met de richtlijnen van het College ter Persoons Bescherming of  de NEN7510 (voor zorginstellingen) kunnen zijn ondergebracht bij een Amerikaanse aanbieder.

De Patriot Act heeft als doel meer mogelijkheden te geven aan de Amerikaanse overheid om informatie te vergaren over en op te treden in geval van mogelijk terrorisme.

Kritiek
Het is een directe reactie op de aanslagen op 11 september 2001, en is een middel in de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Er is veel kritiek op de wet omdat ze de burgerrechten zou schaden.

Maar volgens senator Ron Wyden bevat de wet ook een geheim deel. “Er is verschil tussen wat het publiek denkt over de wet en hoe de Amerikaanse regering in het geheim de wet interpreteert”, zegt hij op Wired.  Zo zou de FBI de beschikking kunnen krijgen over medische en bankgegevens als zij dat nodig acht.

Duidelijk lijkt in ieder geval dat de uitvoering van de wet maar moeizaam gecontroleerd kan worden. En aangezien volstrekt onduidelijk is wat nu wel en niet door de Amerikaanse Veiligheidsdiensten wordt bekeken kunnen Nederlandse organisaties niet zonder risico gebruik maken van publieke cloud diensten. Het is niet duidelijk hoeveel van publieke cloud diensten gebruik wordt gemaakt van door Nederlandse organisaties.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.