Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Iran bouwt eigen ‘halal-internet’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 1 juni 2011 08:05 uur

Iran gaat haar burgers afsluiten van het wereldwijde web. De regering van Khamenei heeft vergevorderde plannen om haar ingezeten alleen een nationaal internet aan te bieden, dat in overeenstemming is met de islamitische wetten. Diverse fora hebben de berichten inmiddels bevestigd.

Iran voert de plannen door onder het mom van kostenbesparingen, maar vooral om de islamitische waarden van het land veilig te stellen. Het land past overigens al jarenlang strenge internetcensuur toe. Het plan voor een nationaal internet is een volgende, logische stap van het bewind dat om zich heen diverse buurlanden ziet democratiseren.

Stuxnet
Die democratische beweging in het Midden-Oosten is overigens niet de enige reden. De nucleaire installatie in Bushehr werd vorig jaar getroffen door Stuxnet, een worm die speciaal werd ontwikkeld om de controle over de installatie over te nemen. Door deze worm heeft het nucleaire programma ernstige vertraging opgelopen. De regering Khamenei heeft dus verschillende belangen in het afsluiten van het land van de buitenwereld.

Binnen twee jaar moet de dekkingsgraad van dit  nationale internet 100 procent zijn, aldus een woordvoerder van de regering.

ikke, 1 juni 2011 3:17 pm

Lekker broodje halal internet whoohoo

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.