Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VVD wil tarifering internetgebruik toestaan

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 juni 2011 08:07 uur

De VVD heeft een wetsvoorstel ingediend dat providers toestaat extra geld te berekenen voor internetdiensten. Daarentegen wil de partij dat het blokkeren van diensten zoals voip en streaming video wordt verboden. “Hierdoor hoeft de gewone gebruiker niet mee te betalen aan een kleine groep veelverbruikers.”

Het voorstel staat haaks op eerdere plannen van de oppositie. PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen deze vorm van prijsdifferentiatie juist per wet tegengaan.

“De overheid gaat bedrijven toch niet voorschrijven hoe zij hun geld moeten verdienen? Gratis internet bestaat niet. Het is logisch dat telecombedrijven willen differentiëren in hun dienstverlening. Als je sneller internet wil, of meer bandbreedte nodig hebt, dan is het logisch dat je ook meer betaalt”, stelt kamerlid Afke Schaart in een verklaring op haar eigen site.

Openbaar Ministerie
Inmiddels heeft minister Verhagen van Economische Zaken het Openbaar Ministerie verzocht strafrechtelijk vooronderzoek te doen naar het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI). KPN en Vodafone gebruiken deze techniek om het gedrag van hun klanten te monitoren met betrekking tot applicaties als Skype en WhatsApp. Volgens de Nederlandse wet is het aftappen van communicatie echter verboden. Het OM moet nu bepalen of DPI onder deze wet valt.

Dick Tump, 3 juni 2011 9:24 am

Ik begrijp eerlijk gezegd het probleem niet helemaal. Als je een pakket dataverkeer koopt, bijv. 100 MB, of 1 GB, dan moet het voor de provider toch niet uitmaken waar je dat voor gebruikt?

Op die manier heeft de gewone gebruiker al geen last van de grootverbruiker, want de gewone gebruiker kan gewoon een kleiner en goedkoper pakket nemen.

Volgens mij heeft bijna elke mobiele provider de FUP al afgeschaft en is overgegaan op harde limieten.

Pipo, 3 juni 2011 9:41 am

De Mw van de VDD werkte tot vorig jaar als Public Affairs dame bij KPN ....

Alex Bik, 3 juni 2011 11:58 am

“Hierdoor hoeft de gewone gebruiker niet mee te betalen aan een kleine groep veelverbruikers.” Onzin natuurlijk, toepassingen als VoIP en What's App veroorzaken helemaal niet zo veel bandbreedte. Waar het *echt* om gaat, is dat telecom aanbieders jarenlang de tarieven voor telefonie en SMS hoog hebben gehouden en daar hun zakken mee hebben zitten vullen. Door VoIP en What's App raken ze hun melkkoe kwijt. Het is dus niet zo dat ze door het gebruik van dit soort diensten (veel) extra kosten maken, ze raken inkomsten kwijt van diensten die ze jarenlang voor veel te veel geld hebben verkocht. Ze moeten nu niet gaan lopen janken, maar blij zijn dat ze daar al die jaren mee weggekomen zijn.

Erik-Jan Bos, 6 juni 2011 9:54 am

Mw. Schaart, en daarmee de VVD, slaat de plank op een bijzonder onliberale manier mis met dit voorstel. Naast dat Mw. Schaart op een manier die de voormalige Sovjetunie niet zou misstaan controle over wat er in de boodschap mag zitten bij de providers wil leggen, staat haar blog bol van de technische onzin. Ik ben van de VVD gewend dat ze met geïnformeerde stukken naar buitenkomt. Dit is vrees ik alleen met haar voormalige werkgever besproken, die al jaren laat zien dat ze het internet maar lastig vindt. VVD bestuur, kijk hier eens heel goed naar!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.