Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Weer een reden voor lage cloudacceptatie (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 9 juni 2011 08:01 uur

Als je de sector mag geloven is, cloud een succesformule die garant staat voor groei bij de leveranciers en kostenbeheersing bij de afnemers. Deze quote stamt niet uit 2011, reeds in 2008 was dit het verhaal om cloud te promoten.

Nadien is er een hoop gebeurd, waarbij de meeste aandacht rond cloud vooral is uitgegaan naar SaaS-diensten. Dat laatste is niet vreemd, want juist die proposities zijn snel gelinkt aan het succes van bijvoorbeeld Googles clouddiensten. Er zijn echter – zeker het afgelopen jaar – ook signalen die het succesverhaal enigszins relativeren. Rapporten en onderzoeken in opdracht van bijvoorbeeld overheden en politiek hebben geleid tot vragen die ook anno 2011 nog niet allemaal beantwoord zijn. Dat laatste hoeft geen groot probleem te zijn, zolang er maar wordt gewerkt aan een oplossing.

Uitgerekend op dat punt lijkt de ontwikkeling van cloud diensten vaart te verliezen. Hoewel voor SaaS, PaaS en IaaS nog steeds nieuwe afnemers worden gevonden, is er geen sprake van revolutionaire groeicijfers. Vervelend daaraan is dat nogal wat providers met de investeringen met die ontwikkeling geen rekening hebben gehouden. De kans is daarmee reëel dat partijen nog voor een grootschalige acceptatie van de diensten het licht hebben moeten uitdoen, of zich laten overnemen.

De meest genoemde reden tegen clouddiensten in het algemeen is de veiligheid. Dat is zoals bekend een zeer breed begrip. Zorgen om de locatie van de data, privacy-issues en grensoverschrijdende aansprakelijkheid zijn in feite de punten waar het dan vooral om gaat. De geruststellende rapporten van de grote bureaus en cloudaanbieders ten spijt, blijft de zorg om veiligheid voor overheden en tal van organisaties de hoofreden de cloud buiten de deur te houden. Een rapport van ITGI bijvoorbeeld constateerde dat op basis van onderzoek in 21 landen 1 op de 3 ondervraagde itexecutives precies zo dachten. Niet leuk en er is dus een hoop werk te doen voor de aanbieders die zorg weg te nemen.

Inmiddels is er echter nog een argument opgedoken dat verklaart waarom de acceptatie van de cloud niet sneller gaat. Chipproducent AMD claimt in een publicatie die vorige week uitkwam dat slechts 39 procent van de bedrijven die thans overwegen cloud te implementeren, aangeeft over voldoende kennis in huis te beschikken dat proces te begeleiden.

Dat klinkt op koren op de molen van alle detacheerders en consultancybedrijven die hopen aan de cloud te verdienen. Maar vergis je niet, de kosten voor het inhuren van extern personeel kan de businesscase voor migratie naar clouddiensten onderuit halen. Zeker in deze tijden, waarbij ondernemers kritisch kijken naar de noodzaak van investeringen en vervanging, lijkt dat me een punt dat meer aandacht verdient.

ISPam.nl Job board

Pieter de Haer, 9 juni 2011 11:47 am

Ik ben het met je eens dat de kosten voor consultancy een business case van een migratie onderuit kunnen halen. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de cloud; het geldt voor deze bedrijven waarschijnlijk net zo goed voor migraties naar wat voor platform dan ook.

Ik ben van mening dat de redenen die genoemd worden om niet over te stappen naar cloudcomputing vaak gebaseerd zijn op misverstanden. Ik heb de 10 grootste maar eens op een rijtje gezet op http://www.previder.nl/Over_Previder/Blog/art/68/de-10-grootste-misverstanden-over-de-cloud

Aanvullingen zijn welkom!

Rashid Niamat, 9 juni 2011 3:13 pm

Pieter,

interessante aanvulling.

Het voornaamste verschil tussen een "gewone" migratie en een migratie van vertrouwd naar cloud is overigens, dat de meeste partijen die het raakt met de laatste mogelijkheid nog geen ervaring hebben.

Het laat zich raden wat de imapct daarvan is op de offertes die sommige externe partijen presenteren.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Nieuwe nummer 1 in de HostingReview.nl Top 100
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

18 hosting en datacentertweets: Zonnepanelen, nieuwe koelmachine, 8 jarig bestaan, taart en events
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De jaarcijfers bekeken: EvoSwitch Nederland
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...