Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Downloadheffing valt slecht bij Belgische isp’s

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 juni 2011 08:05 uur

Belgische internetproviders zijn niet bepaald te spreken over het voorstel van auteursrechtenorganisatie Sabam om een heffing in te voeren als vergoeding voor de auteurs van werken.

De Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers (SABAM) presenteerde maandag de jaarcijfers van 2010. Daaruit bleek dat vorig jaar 2,3 procent minder omzet binnenkwam dan in 2009.

Deze daling wijt Sabam-directeur Christophe Depreter onder meer aan de verschuiving in de markt van de muziekproducenten naar de telefoon- en internetoperators. Hij pleit al enige tijd voor een wet die isp’s verplicht stelt om een vergoeding aan auteurs, muzikanten en kunstenaars af te dragen voor ‘het dagelijkse gebruik van de duizenden werken die hun internetabonnementen een meerwaarde geven’.

De vergoeding zou dan in principe voor kosten van de isp komen want de auteursrechtenorganisatie wil proberen om de prijs van de eindgebruikers ongewijzigd te laten.

Furieus
De Belgische branchevereniging van isp’s, ISPA België, heeft al furieus gereageerd op het voorstel van Depreter. “Het voorstel van Sabam komt neer op een taks op het internet, en daar zijn wij tegen”, zegt Isabelle De Vinck, coördinator van ISPA België, tegenover de krant De Standaard.

“Een licentie die enkel als doel heeft een bijdrage op serviceproviders te heffen zonder rechten daarvoor te geven aan de serviceprovider of aan de consument om een legale online dienst te verkrijgen, is een taks. En zo’n taks zou op een of andere manier moeten worden doorberekend aan de klant”, aldus De Vinck.

 

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.