Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

HP lanceert nieuw datacenter-concept met ecoPOD

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 8 juni 2011 08:05 uur

HP heeft op de Discover-conferentie in Las Vegas een nieuw concept voor de bouw van datacenters gepresenteerd. Met de zogeheten HP POD 240a moet het mogelijk worden om binnen 12 weken een volledig datacenter te bouwen. De kosten voor deze zogeheten ecoPOD – Performance Optimized Datacenter – zijn bovendien nog geen derde van de kosten voor de bouw van een traditioneel datacenter, aldus HP.

De ecoPOD is een modulair datacenter in een eigen behuizing waarin 44 standaard racks passen. Volgens de berekening van HP zelf staat dat gelijk aan een traditioneel datacenter met een vloeroppervlakte van 1000 vierkante meter.

Energieverbruik

Een dergelijk datacenter heeft een PUE (Power Usage Effectiveness) van 2,4, stelt HP. De ecoPod heeft een PUE van 1,05. HP bereikt dit door de toepassing van Adaptive Cooling: een techniek waarmee HP voortdurend de temperatuur en luchtvochtigheid binnen en buiten het datacenter meet. De koeling wordt hiermee continue aangepast met als resultaat een optimaal gebruik van energie.

De initiële set-up van de  ecoPOD kost rond 8 miljoen Euro. Een traditioneel  Tier 3-datacenter met een vergelijkbaar vloeroppervlak kost zo’n 30 miljoen Euro. Volgens VP Mark Potter is de ecoPOD daarmee het antwoord op de groeiende vraag naar datacentercapaciteit.

Mark, 8 juni 2011 10:17 am

Ligt het aan mij of wijkt dit behoorlijk af van wat we hier in Nederland zien? 44 racks op veel minder dan 1000 vierkante meter is voor zover mij bekend geen enkel probleem. Hetzelfde geld voor een lagere PUE (tov. 2.4).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.