Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Isp’s wachten met IPv6 tot consument het gebruikt

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 juni 2011 08:08 uur

Hoewel de voorbereidingen voor de overschakeling op IPv6 stabiel doorgroeien, is het gebruik ervan door consumenten het afgelopen halfjaar nauwelijks toegenomen. Voor een belangrijk deel komt dat omdat het nog nauwelijks aan consumenten wordt aangeboden.

Ongeveer 3 procent van de internetgebruikers is in staat om IPv6 te gebruiken. Dat het aantal gebruikers zo laag ligt, komt voor een deel doordat er slechts één isp is die IPv6 aan consumenten aanbiedt. Dat concludeert TNO in de nieuwe whitepaper ‘IPv6 monitoring in Nederland. De derde meting’.

De resultaten van het onderzoek naar IPv6, dat TNO onder meer onder hostingproviders heeft uitgevoerd, werden woensdag tijdens World IPv6 Day gepresenteerd.

De belangrijkste reden voor hostingproviders in IPv6 te ondersteunen is het bereikbaar willen blijven voor IPv6-gebruikers, zo blijkt uit het onderzoek. De grootste belemmering daarbij is het gebrek aan IPv6-aansluitingen bij consumenten. Hostingproviders zijn geneigd te wachten tot isp’s hun klanten op IPv6 aansluiten zodat er ook bezoekers via IPv6 op door hun gehoste websites kunnen komen.

“Het beperkte gebruik is deels te wijten aan de gebrekkige ondersteuning van IPv6 door isp’s. In Nederland is XS4ALL vooralsnog de enige isp die IPv6-aansluitingen aanbiedt aan consumenten.”

In maart van dit jaar waren in Nederland 13 van de 500 populairste websites over IPv6 benaderbaar. Hoewel dit weinig lijkt, loopt Nederland hiermee wel voorop in Europa, aldus TNO.

Resultaten
World IPv6 Day had woensdag aan het einde van de middag  nog weinig resultaten van gebruikers zelf opgeleverd. Vooraf werd er rekening mee gehouden dat 0,05 procent van de internetgebruikers problemen zou ondervinden, maar of dat ook is gebeurd, is niet bekend, vertelde IPv6-deskundige Iljitsch van Beijnum tijdens World IPv6 Day in Amsterdam.

Er zijn wel problemen aan het licht gekomen, onder meer van verkeerd geconfigureerde servers zoals van Level3. De website www.level3.com was een deel van de dag onbereikbaar door verkeerde serverinstellingen, aldus het RIPE-NCC-team dat een realtime overzicht van de problemen bijhield. Hetzelfde gold voor de website van het Amerikaanse Instituut voor Standaarden en Technology (www.nist.gov).

Voorraad
World IPv6 Day werd niet alleen door grote internetbedrijven gebruikt om te testen wat er zou gebeuren bij een overschakeling op het nieuwe internetprotocol, ook werd nog eens het belang van IPv6 benadrukt. “In Europa zullen de IPv4-adressen nog dit jaar op zijn”, voorspelde Erik Huizer, voorzitter van de IPv6 Taskforce. “De Regional Internet Registry APNIC was in april al door zijn IPv4-adressen heen, de voorraad van RIPE-NCC is waarschijnlijk in oktober, maar zeker voor 31 december, uitgeput”, aldus Huizer.

In Nederland hebben we jaarlijks ongeveer 2 miljoen ip-adressen nodig om de huidige groei bij te houden.

 

 

 

 

 

Dick Tump, 9 juni 2011 9:12 am

Volgens mij is een van de grotere problemen bij veel hostingproviders ook het gebrek aan ondersteuning binnen de gebruikte control panels, naast dat ze wachten tot de consument ernaar vraagt en IPv6 kan gebruiken.

Eigenlijk is er nog steeds geen control panel dat gewoon helemaal makkelijk IPv6 ondersteunt. DirectAdmin doet een poging, maar daarbij werkt het toch niet helemaal praktisch om dual stack te draaien.

Igor, 9 juni 2011 11:22 pm

@Dick dit verhaal gaat over de access providers en niet de hosting/content providers. Die laatste groep doet het heel goed. In Nederland zijn de top 50 hostingproviders zeer goed bezig met IPv6. Sterker nog, als je geen IPv6 doet als hostingprovider hoor je er eigenlijk niet meer bij.

En in tegenstelling tot wat het TNO rapport verteld en wat hier op ispam wordt overgenomen heb ik gisteren begrepen dat KPN, Ziggo en UPC nu echt bezig zijn met IPv6. KPN loopt hier in voor op de andere twee (http://kpn.com/ipv6). En zodra deze drie zijn begonnen komt de rest heel snel waarschijnlijk.

De moeilijkste groepen zijn volgens mij de overheden en de bedrijven. Maar voor deze groepen is het net iets minder belangrijk. Een private space IPv4 in je bedrijfsnetwerk met een centrale (dualstack) proxy voor het kleine beetje internet wat de medewerkers mogen doen is vaak voldoende, zolang de corporate website en email maar wel IPv6 enabled zijn/worden. Overheden zouden natuurlijk een voorbeeld moeten geven maar daar is vaak enorm gebrek aan tijd, kennis en innovatie.

Erik Logtenberg, 10 juni 2011 9:42 am

"KPN loopt voorop", zie die FAQ van KPN eens voor de grap:

Q: Wanneer kan ik IPv6 zakelijk gberuiken?
A: (...) dan heeft u voor eind 2012 een volwaardig IPv6-aanbod

even verderop:

Q: Wanneer zijn de IPv4-adressen op?
A: Geschat wordt dat eind 2011 de IPv4-adressen op zijn

En dat is dan van een ISP die zogenaamd voorop loopt...

Dick Tump, 10 juni 2011 10:20 am

@Igor: Zoals ik het lees, gaat dat deel waar ik het over heb, over hostingproviders. Ik quote uit het artikel:

De belangrijkste reden voor hostingproviders in IPv6 te ondersteunen is het bereikbaar willen blijven voor IPv6-gebruikers, zo blijkt uit het onderzoek. De grootste belemmering daarbij is het gebrek aan IPv6-aansluitingen bij consumenten. Hostingproviders zijn geneigd te wachten tot isp’s hun klanten op IPv6 aansluiten zodat er ook bezoekers via IPv6 op door hun gehoste websites kunnen komen.

Cris, 14 juni 2011 7:10 pm

De meeste ISP's zullen je toch een nee verkopen indien je vraagt om een /48 of /64 ipv6 blok. De "gemiddelde" consument zal er niet om vragen omdat "alles toch wel gewoon werkt" ..

Er is geen start aan dit geheel. Iedereen schuift het op elkaar af. En ik ben bang dat het dus zo nooit van de grond komt. Iemand moet het initiatief nemen.

Op dit moment is de groep ipv6 eind-gebruikers slechts een handje vol pioneers die via tunnelbrokers zijn weg aan het verkennen is.

M Veldhuizen, 20 juni 2011 3:46 pm

Het is inderdaad slecht gesteld met de Nederlanders als het gaat om IPv6 en thuisverbindingen. Wij hebben op de WIPv6dag een zeer riant aantal tunnels actief gehad bij de subscribers maar die kwamen voornamelijk uit duitsland en oostenrijk(er zat ook een vpn tunnel bij). Er was zeer beperkte interesse bij de Nederlandse thuisgebruikers. Oostenrijk en Duitsland daarentegen stond erom te springen.

Het zou op zich niet eens zo'n groot probleem moeten zijn om een radvd te installeren op de meeste routers en daar een route/path op te zetten op tunnel basis zoals sixxs en hurricane dat ook doen. Het zou natuurlijk mooier zijn als iedereen gewoon een native adres kan verkrijgen maar dat zie ik de eerste tijd nog niet echt gebeuren omdat de providers er naar mijn mening niet genoeg tijd in steken, en voor een groot aantal huishoudens het zou betekenen dat de routers vervangen zal moeten worden.

Wij leveren ruim 4 jaar nu IPv6 aan onze clienten in elk datacentrum waar wij aktief zijn en er is inderdaad steeds meer vraag naar. Echter zoals eerder aangegeven, voor een heleboel webhosters, zullen de controle panelen eerst beter afgestemd moeten worden mbt ipv6. Het is wel te doen, maar vooral bij systemen waar handmatige aanpassingen mogelijk zijn gaat er nog te vaak iets fout. Soms zijn het ook de Kernels die een part spelen. Sommige distro's worden nog steeds geleverd met een kernel die of/of doet met betrekking tot de actieve verbinding.

Bij een aantal zakelijke klanten met Linux werkomgevingen en centrale linuxservers zetten wij radvd in in combinatie met sixxs en aiccu. Dit werkt perfect en het aantal keren dat de tunnel offline gaat is beperkt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.