- Door
- John T. Knieriem
- geplaatst op
- 10 juni 2011 08:07 uur
Telco’s mogen geen extra geld vragen voor diensten zoals Skype of Ping. In de nieuwe telecomwet komt te staan dat op de infrastructuur voor internet geen onderscheid gemaakt mag gaan worden tussen diensten die daarop worden aangeboden. En daarmee wordt netneutraliteit een feit.
Nederland is na Chili het tweede land dat de netneutraliteit wettelijk gaat vastleggen.
Voor de wet bestaat een Kamermeerderheid alhoewel regeringsfracties VVD en CDA onder invloed van, door de telco’s zwaar betaalde lobbyisten, hun bedenkingen hebben. De VVD heeft haar eigen amendement over netneutraliteit ingetrokken, waarin filteren en tariefonderscheid wordt toegestaan. De afgelopen week werd dat door D66 bestempeld als ‘nepneutraliteit’.
Op dinsdag 14 juni stemt de Tweede Kamer over het amendement voor netneutraliteit. Door de steun van Verhagen en de PVV alsmede de steun van de oppositie, is er een kamermeerderheid.
Control-software
In de toelichting wordt gesteld dat noodzakelijk netwerkmanagement kan worden toegepast. Zo zal een goede doorgifte makkelijker te garanderen zijn. Het verschil in bandbreedte tussen grote en kleine abonnementen blijft bestaan.
Consumenten kunnen parental control-software installeren, of een managed service afnemen van een provider. Zo’n gefilterd internet voor religieuze groepen of bijvoorbeeld scholen mag, mits er ook een neutrale variant wordt aangeboden en er geen prijsverschil is.
KPN en Vodafone betreuren de nieuwe wet vanzelfsprekend. Zij hebben te kampen met stagnerende omzetten en teruglopende winsten. Hun enorme uitgaven in lobby-activiteiten om de wet te blokkeren lijken voor niets te zijn geweest. Ze zullen de komende maanden ongetwijfeld afspraken gaan maken om de prijzen van abonnementen te verhogen om ook op de lange termijn voldoende winstgevend te zijn. En zo betalen alle abonnees straks mee aan de grootverbruikers op internet.