Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gemeente Den Haag loopt voorop met IPv6

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 juni 2011 08:02 uur

De gemeente Den Haag stapt als één van de eerste grote gemeenten in Nederland over op IPv6. Daarmee lijkt het ook één van de weinige grote organisaties te zijn die klaar is voor het nieuwe internetprotocol.

Als de World IPv6 Day van afgelopen woensdag iets aan het licht heeft gebracht, dan is het wel dat vooral grote ondernemingen niet klaar zijn voor de overstap naar IPv6. Want hoewel tijdens de grote IPv6-testdag is aangetoond dat veel servers wel klaar zijn voor IPv6, ontbreekt het vooral binnen grote organisaties aan de mogelijkheden om IPv6 te implementeren. Tot die conclusie komt eWeek.

Het probleem ligt volgens eWeek bij grote bedrijven met kleine it-afdelingen. Zij hebben te weinig mensen en middelen om bijvoorbeeld firewalls en routers op IPv6-functionaliteiten te testen. Maar ook zouden er weinig managementtools beschikbaar zijn voor it’ers die actief zijn met IPv6 en ontbreekt het her en der nog aan ondersteuning van het internetprotocol.

“De enige firewall/router die ik heb gevonden die goed overweg kan met IPv6 was van Linksys, maar deze is bestemd voor het midden- en kleinbedrijf en bovendien is het toestel al uit de productie genomen”, schrijft eWeek.

Firewalls voor grote ondernemingen die IPv6 ondersteunen, zijn zeldzaam, merkt de auteur op. Voor grote ondernemingen is het daardoor lastig om IPv6 voor zijn werknemers te activeren, aldus eWeek.

Subnet
Toch is het de gemeente Den Haag gelukt om – in samenwerking met een externe partij – IPv6 werkend te krijgen. De gemeente heeft nu de beschikking over een werkend /32 publiek subnet. “De externe dns van de gemeente Den Haag is opgezet met IPv6 en de zone denhaag.nl is IPv6-ready”, zo meldt it-bedrijf SecureLink trots in een persbericht.

Adblocker
Wie nog niet overtuigd is van het nut van IPv6, kan het ook over een andere boeg gooien. Marketeers en advertentiebureaus lijken de overstap naar IPv6 ook nog niet gemaakt te hebben. De Britse website The Inquirer meldt dat je helemaal geen adblocker nodig hebt, als je IPv6 gebruikt.

Er is bijna geen advertentiebureau dat zijn advertentienetwerk al geschikt heeft gemaakt voor IPv6. Dit betekent dat internetters die wel via IPv6 maar niet via een dual stack-oplossing surfen, geen advertenties zullen zien. Al zal het een kwestie van tijd zijn voordat ook deze partijen overstappen op IPv6, zo is de verwachting.

Alex Bik, 14 juni 2011 10:03 am

Geen adblocker nodig. Right. Wat een ontzettend dom gelul weer.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.