Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Helft van .nl-domeinnamen wordt groen gehost’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 15 juni 2011 08:05 uur

Groene hosting slaat steeds meer aan in Nederland. Ongeveer de helft van de bijna 4,5 miljoen .nl-domeinnamen wordt op dit moment groen gehost. Vorig jaar was dat nog minder dan 30 procent van de toenmalige 3,8 miljoen adressen.

Dat melden de SIDN en Cleanbits die jaarlijks onderzoek doen naar het aantal groen gehoste .nl-websites. Groene hosting houdt in dat een site draait op groene energie of dat de CO2-uitstoot van de hosting wordt gecompenseerd door de aanplant van bomen. Wordt aan één van deze voorwaarden niet voldaan, dan spreekt men van ‘grijze’ hosting.

Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat het aantal groen gehoste domeinnamen in een jaar tijd is gestegen van bijna 30 procent tot 50 procent. Volgens René Post, directeur van Cleanbits, is dit een ‘prachtige ontwikkeling’.

De cijfers maken volgens Cleanbits duidelijk dat groen internet in Nederland aan een stevige opmars bezig is. “Waar het een aantal jaar geleden vooral een leuk extraatje was als een aanbieder van hosting ‘groen was’, is het inmiddels voor veel klanten en (sub)hosters zo’n essentiële voorwaarde, dat verhuizen naar een groene aanbieder een echte optie is geworden”, aldus Post.

Cleanbits heeft enkele maanden geleden ook een add-on voor browsers uitgebracht waarmee internetters eenvoudig kunnen controleren of een bepaalde website groen gehost wordt.

Martijn, 15 juni 2011 9:03 am

Ik geloof er niets van. Dit klinkt eerder als een truc om 'de andere 50%' over te halen om via Cleanbits hun CO2 uitstoot te compenseren.

patrick, 16 juni 2011 9:51 am

ben het helemaal met Martijn eens, er zijn wel andere manieren om groen te zijn en niet via Cleanbits CO2 uitstoot te compenseren. Je moet niet beginnen met compenseren (dat is al fout bij het begin) je moet zorgen dat je GROEN bent, dan eventueel de rest compenseren.

Mark, 17 juni 2011 12:38 pm

@Martijn en @Patrick: wij staan ook in de lijst met groene hosters van Cleanbits. Wij gebruiken groene stroom (voor gekozen door het datacentrum) en kijken ook hoe we op stroom kunnen besparen door het verbruik te beperken.

patrick, 17 juni 2011 12:48 pm

@mark en wat wil je daar mee zeggen ? dat je groen bent omdat je in de lijst staat ? of omdat je zelf ook 'kijkt' hoe je kan besparen ? Ik bedoel alleen maar te zeggen dat door klimaat neutraal te opereren er vaak niet verder wordt gekeken, want 'we zijn toch al klimaat neutraal' Maar bossen aanplanten omdat je zelf te veel vervuild is natuurlijk te maf voor woorden en dat verkopen de jongens van cleanbits wel. Uiteraard beter als niets, maar zeker niet optimimaal.

Mark, 17 juni 2011 1:03 pm

@patrick ik wil ermee zeggen dat je niet bij Cleanbit hoeft te betalen om in hun lijst te komen. Wij gaat ondanks het feit dat we klimaat neutraal zijn (groene stroom) toch verder met een poging te besparen op het stroomverbruik.

Bomen aanplanten geloof ik zelf niet in (tenzij je de bomen gebruikt om de energie vervolgens weer op te wekken...).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.