Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VS ontwikkelen ‘schaduwinternet’

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 15 juni 2011 08:11 uur

De Verenigde Staten zijn bezig met een globale ‘communicatiecampagne’ voor internet en mobiele telefonie. Zij hebben het idee gelanceerd om internet te garanderen in landen waar het door de regeringen verboden is of gecensureerd wordt.

Aanleiding zijn de rellen in het Midden-Oosten die mede door Facebook en Twitter groot zijn geworden. Dat meldt de New York Times maandag, naar aanleiding van gelekte documenten en anonieme interviews. In de krant wordt gesproken van zogenaamde ‘bevrijdingstechnologie’.

De VS wil ‘internet in een koffer’ gaan ontwerpen. Het prototype gaat 2 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) kosten. Het plan is om onschuldig uitziende hardwarecomponenten en netwerkapparaten in een pakket te stoppen dat makkelijk meegenomen kan worden. Dit kan in het buitenland gaan fungeren als draadloos netwerk voor een bepaalde regio. Volgens de bronnen wordt er veel gebruik gemaakt van nieuwe technieken die zijn uitgevonden door hackers.

Positief
In een van de interviews die de krant onthult zegt Hillary Clinton: “We zien steeds meer mensen wereldwijd internet en mobiele telefoons gebruiken om hun stem te laten horen en tegen onrechtvaardigheid in opstand te komen. Er is nu een historische mogelijkheid om dit positief te veranderen. Wij kunnen deze mensen te helpen met elkaar, hun regeringen en de wereld te kunnen communiceren.”

De Verenigde Staten zouden ook een draadloos internetnetwerk willen installeren in onder andere Iran, Syrië en Libië. Daarnaast werkt de VS mee aan de bouw van een telefoonnetwerk in Afghanistan, dat zal worden aangestuurd vanaf telefoonpalen in de Amerikaanse militaire bases. Tot slot meldt de krant dat er zou worden gewerkt aan het ontwikkelen van software dat de gebruikers anoniem laat, iets wat nuttig kan zijn in landen als China.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.