Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Weer spookfacturen voor domeinregistraties in omloop

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 juni 2011 08:08 uur

Geregeld worden er door bedrijven nepfacturen verzonden voor domeinnaamregistraties. De laatste nieuwe grote oplichtingsactie lijkt te komen van een bedrijf dat zich Global Netsource noemt.

Diverse domeinnaameigenaren hebben een factuur ontvangen van een Britse bedrijf genaamd Global Netsource. In de factuur wordt een bedrag van 259 euro gevraagd voor de registratie van drie nog niet geregistreerde domeinnamen met extensies  als .biz,.info .name, .net of .com.

De spookfacturen lijken vooral te zijn gericht op de Vlaamse markt, zo blijkt uit diverse recente klachten op internet. Zo hebben hostingprovider Combell en de Kamer van Koophandel in het Belgische Mechelen al gewaarschuwd voor deze nepfacturen. Op internet zijn echter ook klachten uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk te vinden.

Bestaat niet
Het bedrijf Global Netsource blijkt compleet nep. De contactgegevens op de website van Global Netsource leiden naar een heel ander bedrijf. De man die ISPam.nl te spreken krijgt, zegt vaker klachten te horen. Het bedrijf waarvan het telefoonnummer op de website van Global Netsource wordt gebruikt, is bezig een juridische procedure tegen de oplichters te starten, zo vertelt hij. Al heeft hij geen idee wie de oplichters zijn. “Het bedrijf bestaat niet echt en wordt alleen gebruikt om mensen op te lichten.”

Ook de adresgegevens die op de factuur worden gebruikt, blijken niet echt. Het gebruikte adres lijkt – ironisch genoeg – het adres te zijn van een detectivebureau in Londen.

Het advies is om dergelijke facturen niet te betalen of bij twijfel eerst na te bellen en om informatie te vragen. Het is niet bekend hoeveel mensen of bedrijven de spookfactuur al hebben betaald.

ISPam.nl Job board

Wim, 3 november 2011 4:39 pm

Krijg wel vaker dit soort facturen, maar omdat ze vaak in het Engels zijn weet ik dat het niet klopt, ook omdat ik mijn administratie zelf doe. Denk wel dat er wat mensen in zullen tuinen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...