Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Weer spookfacturen voor domeinregistraties in omloop

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 juni 2011 08:08 uur

Geregeld worden er door bedrijven nepfacturen verzonden voor domeinnaamregistraties. De laatste nieuwe grote oplichtingsactie lijkt te komen van een bedrijf dat zich Global Netsource noemt.

Diverse domeinnaameigenaren hebben een factuur ontvangen van een Britse bedrijf genaamd Global Netsource. In de factuur wordt een bedrag van 259 euro gevraagd voor de registratie van drie nog niet geregistreerde domeinnamen met extensies  als .biz,.info .name, .net of .com.

De spookfacturen lijken vooral te zijn gericht op de Vlaamse markt, zo blijkt uit diverse recente klachten op internet. Zo hebben hostingprovider Combell en de Kamer van Koophandel in het Belgische Mechelen al gewaarschuwd voor deze nepfacturen. Op internet zijn echter ook klachten uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk te vinden.

Bestaat niet
Het bedrijf Global Netsource blijkt compleet nep. De contactgegevens op de website van Global Netsource leiden naar een heel ander bedrijf. De man die ISPam.nl te spreken krijgt, zegt vaker klachten te horen. Het bedrijf waarvan het telefoonnummer op de website van Global Netsource wordt gebruikt, is bezig een juridische procedure tegen de oplichters te starten, zo vertelt hij. Al heeft hij geen idee wie de oplichters zijn. “Het bedrijf bestaat niet echt en wordt alleen gebruikt om mensen op te lichten.”

Ook de adresgegevens die op de factuur worden gebruikt, blijken niet echt. Het gebruikte adres lijkt – ironisch genoeg – het adres te zijn van een detectivebureau in Londen.

Het advies is om dergelijke facturen niet te betalen of bij twijfel eerst na te bellen en om informatie te vragen. Het is niet bekend hoeveel mensen of bedrijven de spookfactuur al hebben betaald.

Wim, 3 november 2011 4:39 pm

Krijg wel vaker dit soort facturen, maar omdat ze vaak in het Engels zijn weet ik dat het niet klopt, ook omdat ik mijn administratie zelf doe. Denk wel dat er wat mensen in zullen tuinen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.