Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Overheid vraagt advies over datacenterconsolidatie

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 20 juni 2011 08:07 uur

Het ministerie van Financiën houdt vanmiddag in Den Haag een discussie met het bedrijfsleven over datacenterconsolidatie. De bedrijven moeten adviseren hoe het aantal datacenters van de overheid teruggebracht kan worden van ruim zestig tot slechts enkele locaties. Tegelijkertijd heeft de overheid aangekondigd vaker een internetconsultatie te zullen starten.

Partijen uit het bedrijfsleven die zich hiervoor hebben aangemeld, kunnen vandaag meepraten over het zogeheten Uitvoeringsprogramma voor een Compacte Rijksdienst. Dit programma voorziet onder meer in de consolidatie van het aantal overheidsdatacenters. In februari van dit jaar kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat het aantal datacenters van de overheid teruggebracht moet worden van 64 tot maximaal 4 of 5.

Door gemeenschappelijk gebruik van hardware en software zou ‘redundante aankoop van software voorkomen moeten worden’. En dat levert weer de nodige besparingen op, zo is de gedachte.

Van de deelnemers aan de discussie wordt verwacht dat ze ‘inzicht hebben in de ontwikkelingen op het gebied van datacenters’. Ook is het nodig inzicht te hebben in de ontwikkelingen op het gebied van hosting, cloud computing en open-source et cetera. Journalisten zijn helaas niet welkom tijdens de bijeenkomst.

Internetconsultatie
Afgelopen vrijdag heeft het kabinet ook ingestemd met het vaker inzetten van de zogeheten internetconsultatie bij de voorbereiding van wet- en regelgeving. Op 1 juli 2011 eindigt een tweejarige experiment met internetconsultatie. Sinds de start van het experiment zijn 105 voorstellen voor consultatie aangeboden via de website internetconsultatie.nl. In twee jaar tijd zijn er bijna vijfduizend reacties ontvangen op de geconsulteerde voorstellen.

Internetconsultatie blijkt gunstig zijn voor de kwaliteit van (wets)voorstellen, zo is gebleken. Vooral bij wet- en regelgeving die veel verandering brengt in de rechten en plichten van burgers, bedrijven en instellingen, is de consultatie effectief, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

M Veldhuizen, 20 juni 2011 5:03 pm

Als ze nou eens beginnen bij de belastingdienst. Een zeer lange tijd geleden heb ik een rondleiding gehad in twee gebouwen voor een stage project van een van onze stagaires.

Daar hangen 4U compaqjes uit 1994 nog in de racken.. Daarbij is het slecht gekoeld etc. Het zou wijzer zijn om een hele nieuwe locatie op te zetten door bijv. ICT-room in een klaver princiepe in meervoud waarbij men indien mogelijk kan uitbreiden. Andere locatie slopen of voor andere reden in gebruik nemen.

Ik heb een zeer riant aantal datacentrums gezien en verbouwingen mee gemaakt waarbij naast koeling en energie verbruik ook het ruimte verbruik enorm is geoptimaliseerd, waarbij het soms om enkele duizenden euros op jaarbasis bespaart per rack. Dit na aftrek van nieuwe server apparatuur en complete cage/cooling alley oplevering! De belastingdienst zal zeker weten de zelfde inhaal slag kunnen gebruiken!

 • Pingback: Datacenterconsolidatie – hoe gaat het daarmee? | ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.