Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Isp overhandigt naw-gegevens vanwege negatieve Wikipedia-teksten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 22 juni 2011 08:03 uur

Een Amerikaanse federale rechter in de staat Colorado heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan in een rechtszaak die mogelijk veel gevolgen kan hebben voor de privacy van Amerikaanse internetters. Een modeketen eiste van een internetprovider de namen van één of meerdere internetters die het bedrijf op Wikipedia in een kwaad daglicht hebben gesteld.

De isp in kwestie, Skybeam, heeft zich altijd verdedigd tegen verzoeken om de identiteit van twee ip-adressen prijs te geven. De ‘verdachten’ zouden op Wikipedia onjuiste informatie hebben geplaatst over de Amerikaanse modeketen Façonnable. Skybeam heeft tot nu toe altijd de verzoeken geweigerd om de identiteit te overhandigen. Nu heeft een rechter van de districtsrechtbank van Colorado in het voordeel van de modewinkel geoordeeld.

De verdachten zouden kritische noten over Façonnable op Wikipedia hebben geplaatst en daarmee ‘onherstelbare reputatieschade’ hebben toegebracht. Op Wikipedia stond zoiets als: ‘van Façonnable kopen is net zoiets als het steunen van een terroristische organisatie’.

De modewinkel verwijderde vervolgens deze informatie van Wikipedia, maar korte tijd later werd het opnieuw geplaatst. Daarna werd de volledige Wikipedia-pagina over Façonnable weggehaald, meldt de Denver Post.

Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht is het ook in Nederland een schemergebied bij dit soort verzoeken.  Hier in Nederland krijgen sociale netwerken, weblogs en internetproviders jaarlijks honderden verzoeken om naw-gegevens af te staan van gebruikers, vaak zonder dat daar een rechter aan te pas komt, zo bevestigde Engelfriet onlangs tegenover Webwereld. Of de identiteit wordt vrijgegeven hangt dan in veel gevallen af van de internetprovider of de websitebeheerder.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.