Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Isp overhandigt naw-gegevens vanwege negatieve Wikipedia-teksten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 22 juni 2011 08:03 uur

Een Amerikaanse federale rechter in de staat Colorado heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan in een rechtszaak die mogelijk veel gevolgen kan hebben voor de privacy van Amerikaanse internetters. Een modeketen eiste van een internetprovider de namen van één of meerdere internetters die het bedrijf op Wikipedia in een kwaad daglicht hebben gesteld.

De isp in kwestie, Skybeam, heeft zich altijd verdedigd tegen verzoeken om de identiteit van twee ip-adressen prijs te geven. De ‘verdachten’ zouden op Wikipedia onjuiste informatie hebben geplaatst over de Amerikaanse modeketen Façonnable. Skybeam heeft tot nu toe altijd de verzoeken geweigerd om de identiteit te overhandigen. Nu heeft een rechter van de districtsrechtbank van Colorado in het voordeel van de modewinkel geoordeeld.

De verdachten zouden kritische noten over Façonnable op Wikipedia hebben geplaatst en daarmee ‘onherstelbare reputatieschade’ hebben toegebracht. Op Wikipedia stond zoiets als: ‘van Façonnable kopen is net zoiets als het steunen van een terroristische organisatie’.

De modewinkel verwijderde vervolgens deze informatie van Wikipedia, maar korte tijd later werd het opnieuw geplaatst. Daarna werd de volledige Wikipedia-pagina over Façonnable weggehaald, meldt de Denver Post.

Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht is het ook in Nederland een schemergebied bij dit soort verzoeken.  Hier in Nederland krijgen sociale netwerken, weblogs en internetproviders jaarlijks honderden verzoeken om naw-gegevens af te staan van gebruikers, vaak zonder dat daar een rechter aan te pas komt, zo bevestigde Engelfriet onlangs tegenover Webwereld. Of de identiteit wordt vrijgegeven hangt dan in veel gevallen af van de internetprovider of de websitebeheerder.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...