Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hostnet en TransIP bereiken 300.000 .nl-domeinnamen mijlpaal

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 juni 2011 08:05 uur

Terwijl het gros van de .nl-registrars uit kijkt naar het bereiken van de grens van 100.000 .nl-domeinnamen hebben Hostnet en TransIP allebei met maar enkele uren verschil op donderdag 23 juni de mijlpaal van 300.000 geregistreerde .nl-domeinnamen bereikt. Daarnaast is er nog een derde registrar die op het punt staat om de grens van 300.000 .nl-domeinnamen te bereiken. Daarmee blijft de strijd om wie de grootste .nl-registrar is spannend.

Hostnet en TransIP laten daarmee een onstuimige groei zien. Amper vier jaar geleden was Mijndomein.nl de eerste die de grens van 100.000 .nl-domeinnamen doorbrak. Eind 2009 was het opnieuw Mijndomein.nl dat als eerste de grens van 200.000 .nl-domeinnamen wist te bereiken. Dit keer zijn het dus Hostnet en TransIP die met een soort fotofinish de grens van 300.000 .nl-domeinnamen weten te bereiken. Gezien de voorgeschiedenis laat het zich wel raden wie de derde partij is die op het punt staat om deze mijlpaal ook te bereiken.

Merijn de Brabander, Business Manager bij Hostnet, schrijft het succes van zijn bedrijf toe aan een telkens hoger worden serviceniveau en een scherpe prijsstelling. Ook stelt De Brander dat Hostnet de grens van 400.000 .nl-domeinnamen binnen een jaar zal beslechten.

Volgens TransIP-oprichter Ali Niknam ligt de kern van het succes van TransIP in het krachtige controlepaneel dat inhouse is ontwikkeld. Roelof Meijer, de directeur van SIDN, ziet in het bereiken van de mijlpaal door beide bedrijven een bewijs dat er nog steeds groei zit in het .nl-domein. De registratie van de 5 miljoenste .nl-domeinnaam kan met deze ambiteuze registrars niet lang op zich zal laten wachten.

Eén op de vijf
Wat ook uit deze statistieken is op te maken, dat een zeer selecte groep .nl-registrars verantwoordelijk is voor een onevenredig groot deel van het totaal aantal .nl-domein registraties. SIDN heeft de grens van 4,5 miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen net overschreden.

Uit dit nieuws blijkt dat de drie grootste registrars samen verantwoordelijk zijn voor 900.000 van de 4,5 miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen. Dat komt dus neer op 20 procent. En dat terwijl er meer dan 2.000 .nl-registrars zijn. Aan de andere kant blijkt ook dat de grootste registrars individuele een marktaandeel van ‘slechts’ 6,66 procent hebben. Waarmee deze statistiek ook aantoont dat de hostingmarkt nog steeds erg versplinterd is en de hostingmarkt alles behalve  één marktleider heeft.

ISPam.nl Job board

Jeroen, 28 juni 2011 11:30 am

En die derde registrar.. is het vermelden niet waard?

Arnout Veenman, 28 juni 2011 12:26 pm

Uiteraard wel, in het artikel hint ik ook op wie dat is, alleen heeft SIDN dat niet bekend gemaakt en de gegevens uit de registrar top 100 mogen we niet over publiceren. ;-)

Dennis, 28 juni 2011 1:16 pm

Mijndomein staat op 3.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...