Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interneteconomie goed voor 4.3 procent bbp

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 29 juni 2011 08:08 uur

In 2009 bedroeg de waarde van de Nederlandse interneteconomie 24 miljard euro. Dit komt overeen met 4,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat heeft de Boston Consulting Groep berekend.

Het internet-bbp, waar ook de isp’s onder vallen, is hiermee bijna net zo groot als de sectoren onderwijs en transport & logistiek, die ieder zo’n 4,5 procent van het bbp beslaan.

De helft van de interneteconomie bestaat uit online consumptie.  De economische bijdrage van het internet  is in Nederland kleiner dan die in landen als het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste reden voor deze achterstand is het relatief beperkte bedrag dat Nederlandse consumenten via het internet besteden.

Het internet levert Nederland daarnaast vele economische voordelen op die geen onderdeel zijn van de bbp-bijdrage van 24 miljard euro.  Zo kopen consumenten veel producten offline waarvoor zij eerst online onderzoek gedaan hebben. Daarnaast zijn commerciële voordelen in online handel tussen bedrijven, de omzet in online advertenties en productiviteitsstijgingen die dankzij internet worden gerealiseerd, niet in deze bbp-bijdrage meegerekend.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.