Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU brengt mobiele internettarieven verder omlaag

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 juli 2011 08:07 uur

Mobiel internet binnen Europa is vanaf 1 juli goedkoper geworden voor operators. De prijs voor dataroaming is teruggebracht naar 50 cent per MB. Of de consument ook iets zal merken van het voordeel, is nog niet bekend.

De Europese Commissie probeert al jaren de prijzen voor bellen, sms’en en internetten binnen de EU betaalbaar te maken. Nu lopen de kosten voor het internetten met een smartphone vanuit het buitenland soms nog aardig snel op.

De Europese Commissie kondigde in 2007 jaar al maatregelen aan tegen de soms exorbitant hoge prijzen voor mobiel internetten vanuit het buitenland. Vanaf 1 juli 2011 geldt er een prijsplafond op groothandelsniveau (de prijs die de operators elkaar berekenen) van 50 cent per megabyte. Sinds 1 juli 2010 gold er een plafond van 80 cent per MB.

Limiet
Of dit ook voordelen gaat opleveren voor consumenten, is nog niet bekend. Voor consumenten geldt er nu alleen nog een automatische grens van 50 euro bij het gebruik van dataroaming om te voorkomen dat consumenten verrassend hoge rekeningen kunnen verwachten, tenzij de consument uitdrukkelijk heeft aangegeven iets anders te willen.

Ook voor mobiel bellen in EU-landen gelden nieuwe tariefplafonds. Consumenten die voor het door de EU gereguleerde ‘Eurotarief’ kiezen, zullen niet meer dan 35 cent per minuut voor uitgaande en 11 cent per minuut voor inkomende gesprekken moeten betalen wanneer zij zich in een ander land van de EU bevinden.

De huidige prijzen zullen gelden tot eind juni 2012. Dan moeten er nieuwe tarieven worden gehanteerd. Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) praat woensdag over de nieuw te bepalen tarieven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.