Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerika opent jacht op illegale .com- en .net-sites

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 juli 2011 08:04 uur

Nederlanders met een .com of .net-website die linken naar vermeende illegale tv- en filmbeelden, kunnen maar beter op hun tellen passen. De Verenigde Staten vragen om uitlevering van de websitebeheerder om die vervolgens in de VS te kunnen vervolgen voor auteursrechtenschending.

Het is gebeurd bij een Britse student die achter de site TVShack.net zit, een website met links naar ongelicenseerde streams van films en tv-series. Hoewel zijn website geen directe link heeft met Amerika, probeert de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement agency (ICE) de student uitgeleverd te krijgen.

Dat de activiteiten van TVShack.net wellicht in Groot-Brittannië volkomen legaal zijn, doet kennelijk niet ter zake, schrijft The Guardian. De Britse krant sprak met Erik Barnett van de ICE die verantwoordelijk is voor de naleving van auteursrechten. Volgens Barnett is de ICE gestart met een campagne genaamd Operation In Our Sites, waarbij inmiddels is opgetreden tegen 125 websites met illegaal film-, tv- en sportmateriaal.

Gerechtvaardigd
“Bijna alle schendingen van auteursrechten en handelsmerken zijn internationaal. Intellectueel eigendom beperkt zich maar zelden tot de landsgrenzen”, aldus Barnett.

Of de actie tegen buitenlandse websitebeheerders buiten de VS geoorloofd is, is niet bekend. De ICE stelt in ieder geval dat Verisign, de registry voor .com en .net, in de Verenigde Staten is gevestigd en dat daarom actie vanuit de VS gerechtvaardigd is.

Jurisdictie
Tegen de acties van de VS klinkt kritiek van diverse burgerrechtenorganisaties. “Veel landen, waaronder de VS, claimen steeds vaker jurisdictie over acties in andere delen van de wereld”, stelt Isabella Sankey van de Britse  mensenrechtenorganisatie Liberty.

Ze pleit ervoor om rechters te laten beoordelen of een verzoek tot uitlevering aan de VS gerechtvaardigd is of dat een rechtszaak op eigen grond moet plaatsvinden.

Ook de Open Rights Group spreekt van een absurde campagne van de VS. “Als je geen idee hebt welke rechten ergens gelden op het gebied van auteursrechtenschending, loop je het risico om  als individu verzeild te raken in tientallen zaken.”

 

 

Mark, 8 juli 2011 9:08 am

Zou de VS ook inwoners van de VS uitleveren zodra bijvoorbeeld Nederland daar om vraagt ivm een auteursrechtenschending op internet? Vast niet. Zolang ze het zelf niet doen vind ik moeten ze het ook niet van andere landen verwachten/vragen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.