Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Enum wil nog steeds niet van de grond komen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 juli 2011 08:11 uur

Enum, de technologie waarbij een telefoonnummer wordt gekoppeld aan een domeinnaam om zo op diverse manieren bereikbaar te zijn, is ruim drie jaar na de introductie nog steeds niet succesvol. ‘Er is geen killer app die enum voor gebruikers interessant maakt.’

“De enige toepassing die er echt toe doet, is de Enum Discoverer, vertelt Klaus Spithost van IT-Works. Dit bedrijf zit achter de registratie van enum-nummers (regeljeenum.nl).

Enum werd in maart 2008 in Nederland geïntroduceerd. Inmiddels neemt het aantal enum-registraties in Nederland in rap tempo af. “Jaarlijks komen er nog slechts 1 of 2 nieuwe registraties bij, terwijl ongeveer 70 procent van de huidige registraties niet wordt verlengd”, zo vertelt hij tegenover ISPam.nl. “Het ontbreekt aan applicaties die enum tot een succesvolle technologie maken”, concludeert Spithost.

Ook de SIDN, de registry voor enum in Nederland, erkent de tegenvallende resultaten met de technologie.  “Enum wil nog niet echt van de grond komen. We zijn er nog wel mee bezig, maar omdat er (nog) geen applicaties zijn, is de vraag er ook nog niet echt”, aldus een woordvoerster.

Michiel Leenaars, directeur van de Internet Society Nederland (ISOC) en één van de initiatiefnemers van enum, ziet het gebrek aan applicaties ook als het grootste struikelblok. “Het kip-ei-probleem is nog steeds niet doorbroken, jammer genoeg. We dachten: als de infrastructuur er is, volgen de toepassingen van zelf.”

Toepassingen
Die toepassingen moeten komen van marktpartijen als telecombedrijven, internetproviders, ict-bedrijven en hardware- en softwareleveranciers. Je kunt daarbij denken aan signaleringsfuncties, het afstemmen van agenda’s van personen die op verschillende manieren bereikbaar zijn, nieuwsalerts, geautomatiseerde doorschakelopties en bijvoorbeeld ‘zoek de goedkoopste verbinding’-technieken.

“Het probleem is dat enum eigenlijk in een verkeerd nest geboren is en dat de verwachtingen van de oorspronkelijke bedenkers niet uitgekomen zijn”, legt Leenaars uit. “Het routeren van alle gesprekken via voip is iets minder relevant dan destijds gedacht door de prijsdalingen. Ook speelt het verschil in businessmodellen tussen de oude vaste en de ‘nieuwe’ mobiele aanbieders mee – (per kilobyte afgerekend is gratis bellen ineens minder goedkoop). En sommige aanbieders werkten voip actief tegen”, aldus Leenaars.

Wel succesvol
Toch is het geloof in enum nog niet verdwenen. “Er is nog steeds behoorlijk wat potentie”, vindt de  ISOC Nederland-directeur. “In bijvoorbeeld Tsjechië zijn er meer dan een half miljoen nummers met enum verrijkt.”

Ook in Roemenië wordt enum veel actiever gebruikt. Je krijgt daar een enum-nummer bij een vast telefonieabonnement omdat de telecomaanbieder meer gericht is op voip. En het is daar succesvoller omdat er in Roemenië minder aanbieders van telefoonnummers zijn dan hier”, volgens Spithost.

Niet achterhaald
Volgens Leenaars is enum als technologie zeker nog niet achterhaald. “Er is namelijk geen andere betrouwbare methode om een dynamische koppeling te maken tussen je ‘oude’ adresboek en je vindbaarheid voor al je vrienden in iedere nieuwe dienst die je maar kunt bedenken online en om cryptografische sleutels met strenge beveiliging (DNSSEC) uit te wisselen.”

Leenaars vervolgt: “De Pietje Puk op Facebook, Twitter of in Google Buzz is misschien helemaal niet de echte, maar iemand die de foto en het profiel van Pietje Puk heeft gekaapt. Nummers in je telefoonboek zijn ‘echt’, je hebt ze zelf erin gezet en vaak er ook nog mee gebeld.”

Ook Spithost van regeljeenum.nl gelooft dat enum als technologie nog niet afgeschreven kan worden. “Zolang er geen goed alternatief is, zal enum nog wel jaren ondersteund worden.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...