Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Buitenlandse investeringen in Nederlandse datacenters verdubbeld

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 juli 2011 08:08 uur

Nieuwe datacenters schieten als paddestoelen uit de grond. Dit wordt nu ook bevestigd door een onderzoek van Ernst & Young naar het Nederlands vestigingsklimaat. De investeringen in Nederlandse datacenters door buitenlandse partijen is in 2010 toegenomen van 3 miljard tot 6 miljard euro per jaar.

De groeiende investeringen van buitenlandse partijen in Nederlandse datacenters zijn opvallend, nu de groei over de hele linie op 6 procent uitkomt en de buitenlandse investeringen in Nederlandse datacenters nog verwaarloosbaar waren. Al twijfel ik er aan of dat in 2007 daadwerkelijk zo was, maar desalniettemin is het een interessante trend.

Volgens Ernst & Young heeft Nederland met datacenters een nieuwe interessante niche aangeboord. Helaas wordt er in het rapport verder weinig aandacht aan besteed, met de achtergrond van deze ontwikkeling. Een ander element uit het rapport zou een verklaring kunnen bieden; namelijk het feit dat de telecommunicatie-infrastructuur door 54 procent van de buitenlandse investeerders als ‘zeer aantrekkelijk’ en 32 procent als ‘redelijk aantrekkelijk’ wordt genoemd.

De verdubbeling van de investeringen in Nederlandse datacenters door buitenlandse partijen van 3 miljard euro in 2009 tot 6 miljard euro in 2010, laat zien dat de Nederlandse internetmarkt booming is. Daarnaast kunnen deze investeringen op zichzelf ook weer een aanjager zijn voor verdere investeringen in Nederland. Een datacenter is natuurlijk niks anders dan een faciliteit die business ondersteunt en mogelijk maakt.

Ik ben dan ook benieuwd of de investeringen in datacenters de komende jaren op hetzelfde pijl zal blijven. Hoe dan ook, de datacenters die nu gebouwd zijn en worden zullen een duurzame bijdrage blijven leveren aan het vestigingsklimaat in Nederland en daarmee aan de toekomstige investeringen in Nederland.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...