Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Buitenlandse investeringen in Nederlandse datacenters verdubbeld

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 juli 2011 08:08 uur

Nieuwe datacenters schieten als paddestoelen uit de grond. Dit wordt nu ook bevestigd door een onderzoek van Ernst & Young naar het Nederlands vestigingsklimaat. De investeringen in Nederlandse datacenters door buitenlandse partijen is in 2010 toegenomen van 3 miljard tot 6 miljard euro per jaar.

De groeiende investeringen van buitenlandse partijen in Nederlandse datacenters zijn opvallend, nu de groei over de hele linie op 6 procent uitkomt en de buitenlandse investeringen in Nederlandse datacenters nog verwaarloosbaar waren. Al twijfel ik er aan of dat in 2007 daadwerkelijk zo was, maar desalniettemin is het een interessante trend.

Volgens Ernst & Young heeft Nederland met datacenters een nieuwe interessante niche aangeboord. Helaas wordt er in het rapport verder weinig aandacht aan besteed, met de achtergrond van deze ontwikkeling. Een ander element uit het rapport zou een verklaring kunnen bieden; namelijk het feit dat de telecommunicatie-infrastructuur door 54 procent van de buitenlandse investeerders als ‘zeer aantrekkelijk’ en 32 procent als ‘redelijk aantrekkelijk’ wordt genoemd.

De verdubbeling van de investeringen in Nederlandse datacenters door buitenlandse partijen van 3 miljard euro in 2009 tot 6 miljard euro in 2010, laat zien dat de Nederlandse internetmarkt booming is. Daarnaast kunnen deze investeringen op zichzelf ook weer een aanjager zijn voor verdere investeringen in Nederland. Een datacenter is natuurlijk niks anders dan een faciliteit die business ondersteunt en mogelijk maakt.

Ik ben dan ook benieuwd of de investeringen in datacenters de komende jaren op hetzelfde pijl zal blijven. Hoe dan ook, de datacenters die nu gebouwd zijn en worden zullen een duurzame bijdrage blijven leveren aan het vestigingsklimaat in Nederland en daarmee aan de toekomstige investeringen in Nederland.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.