Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft pakt spam en hackers aan

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 19 juli 2011 08:03 uur

Microsoft heeft een nieuw beleid geïntroduceerd om hackers van e-mailaccounts aan te pakken. Het nieuwe beveiligingsbeleid moet ook de kans op de verspreiding van spam verkleinen.

Gebruikers kunnen aangeven als ze denken dat het account van een e-mailcontact gehackt is, met een ‘My friend’s been hacked’-knop. Deze nieuwe beveiligingsmaatregel is sinds een aantal weken actief en heeft tot nu toe duizenden gehackte accounts boven water gekregen.

Nieuwe software van Hotmail combineert de informatie over het mogelijk gehackte account met eigen informatie van de ‘compromise detection engine’ om te kijken of het account inderdaad is gehackt. Microsoft maakt hiervoor gebruik van dezelfde software die banken gebruiken om fraude met bankpassen vast te stellen. De melding van vrienden wordt hoog ingeschaald door de software: uit onderzoek van het bedrijf is gebleken dat het meestal makkelijker is voor vrienden om vast te stellen dat een account gehackt is dan voor een machine.

De eigenaar van het gehackte account zal dan gevraagd worden om het wachtwoord te veranderen en de persoon krijgt via een aantal stappen weer de controle over zijn of haar account. Alerts worden ook naar Google- en Yahoo-accounts verstuurd.

Volgens een artikel in PCmag zou Microsoft in 2010 nog hebben geweigerd om wachtwoordadvies te geven aan gebuikers. Het zou volgens eerder onderzoek van het bedrijf het onvoldoende resultaat opleveren in de strijd tegen gehackte accounts. Met deze nieuwe beveiligingsaanpak laat Microsoft alsnog doorschemeren dat een hardere aanpak van spam en hackers hard nodig is.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.