Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Domeinnamen zijn goede indicator voor interneteconomie’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 juli 2011 08:06 uur

De prijs die voor domeinnamen wordt betaald, is een goede graadmeter voor de economische situatie van de internetsector. Dat blijkt volgens Sedo uit een methode die het veilingbedrijf voor domeinnamen heeft ontwikkeld om een prijs voor domeinnamen te kunnen bepalen.

De IDNX, oftewel de prijsindex voor internetdomeinnamen, is een nieuwe index die de prijsontwikkeling van domeinnamen gedurende de afgelopen zes jaar weergeeft. Volgens Sedo vertoont de IDNX opvallende overeenkomsten met het koersverloop van de NASDAQ, de Amerikaanse beursvloer waar veel techbedrijven een notering hebben. Zo laat de IDNX een soortgelijke trend zien als de koers van het aandeel Google, aldus Sedo.

Uiteraard is de IDNX niet alleen een leuk hulpmiddel om met andere indices te vergelijken. Volgens het veilinghuis voor domeinnamen zorgt de IDNX voor meer transparantie in de markt en geeft het domeinnaamhandelaren en investeerders inzicht in de opbrengsten en risico’s die ze lopen als ze domeinnamen bezitten of willen (ver)kopen.

Methodologie
Sedo heeft bij de ontwikkeling van IDNX samengewerkt met econoom en internetondernemer Thies Lindenthal. Bij de samenstelling van de index is gebruik gemaakt van de kennis van meer dan 200.000 domeinnamen die in de afgelopen zes jaar zijn verhandeld.

“Het uitgebreide onderzoek van Lindenthal op het gebied van prijzen voor domeinnamen, laat zien dat de domeinnaammarkt geen sprookjesland is waar vage en zweverige goederen worden verkocht”, aldus Sedo-directeur Tim Schumacher. “De IDNX gebruikt een methodologie uit de vastgoed om inzicht te geven in de huidige marktwaarde van domeinnamen, de trends en de financiële risico’s.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.