Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VeriSign verhoogt opnieuw prijzen .com- en .net-domeinnamen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 juli 2011 08:05 uur

De prijzen van .com- en .net-domeinnamen gaan opnieuw omhoog. Vanaf 15 januari 2012 moet er 7,85 dollar voor een .com-domeinnaam worden neergeteld, terwijl dat nu nog 7,34 dollar is. Voor een .net-domeinnaam moet 5,11 dollar worden neergeteld, terwijl dat nu nog 4,65 dollar is.

Dit is zoveelste prijsverhoging van .com- domeinnamen, die het gevolg is van een controversiƫle schikking van een geschil tussen de ICANN en VeriSign. Deze schikking komt erop neer dat gedurende het zesjarige contract de prijzen van .com-domeinnamen in vier jaar met maximaal 7 procent verhogen. Als de nieuwe prijzen ingaan, is op deze manier de prijs van een .com-domeinnaam met maar liefst 1,86 dollar gestegen, wat neer komt op een prijsstijging van 31 procent.

De prijsstijging van .net-domeinnamen komt enkele weken na dat de ICANN een nieuwe registry-overeenkomst met VeriSign heeft gesloten. In dit contract is opgenomen dat de prijzen van .net-domeinnaam maar liefst met 10 procent per jaar mogen stijgen.

VeriSign beroept zich bij de prijsstijging op de grote investeringen die ze moet doen in de systemen om het .com- en .net-domein in de lucht te houden en daarbij een historische uptime van 100 procent heeft. Dat neemt niet weg dat de telkens groter wordende groep .com- en .net-domeinnamen de kosten van het bedrijf juist zouden moeten drukken. Het lijkt er daardoor vooral op dat de prijsverhoging er enkel voor zorgt dat iedereen .com- of .net-domeinnaam geregistreerd heeft een bijdrage levert aan het dividend van de aandeelhouders van VeriSign.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.