Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google waarschuwt voor malware

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 21 juli 2011 08:05 uur

Google gaat malware-waarschuwingen afgeven in de zoekresultaten voor computers die besmet zijn met een specifieke malware. Dat schrijft het bedrijf op haar blog.

Google ontdekte problemen tijdens onderhoud aan een van de datacenters. Het datacenter registreerde een hoeveelheid ongebruikelijk internetverkeer. Na het offline halen van het datacenter bleken er nog steeds een groot aantal zoekopdrachten verzonden te worden vanaf een aantal pc’s. Na onderzoek bleken deze opdrachten afkomstig van een groep geïnfecteerde computers, waarvan de malware ‘contact’ bleef zoeken met het datacenter.

De computers stuurden verzoeken naar de zoekmachine via proxy-servers. De kwaadaardige software krijgt controle over het internetverkeer van de computer en verandert de zoekresultaten. Het doel lijkt het verkopen van nep antivirussoftware. Meer details over de malware wil Google nog niet prijsgeven.

Volgens Google zijn mogelijk miljoenen computers geïnfecteerd. Het bedrijf heeft inmiddels duizenden waarschuwingen verzonden. Onder de eigenaren van deze besmette computers waren ook een aantal bedrijven, die hebben geholpen met het traceren van de oorsprong van de malware.

Als Google verkeer van de proxy-servers herkent waaruit blijkt dat een computer geïnfecteerd is met de specifieke malware, stuurt het een waarschuwing die zichtbaar wordt boven de zoekresultaten. Het bedrijf raadt de betreffende eigenaren naar aanleiding van het bericht hun antivirussoftware te updaten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.