Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datahouse opent datacenter in Spijkenisse

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juli 2011 08:05 uur

Datacentergroep Datahouse opent alweer haar vijfde datacenter. Het nieuwe datacenter met 1.000 m2 datavloer bevindt zich in Spijkenisse en biedt daarnaast nog 600m2 kantoorruimte dat door klanten van Datahouse kan worden gehuurd.

Het pand was eerder al als datacenter in gebruik, maar werd door de vorige eigenaar EDS/HP afgestoten. Door Datahouse is de inrichting van het pand overgenomen en aangepast aan de eigen eisen. Daarbij zijn er veranderingen aangebracht in het koelsysteem, redundante aansluiting op het glasvezelnet, noodstroomvoorziening en de beveiliging van het datacenter. Verdere aanpassingen zijn vooralsnog niet noodzakelijk, aldus Lejo Duivenvoorde, marketing director bij Datahouse in een reactie tegenover ISPam.nl.

Voor de koeling maakt Datahouse Spijkenisse gebruik van de buitenlucht, die na conditionering en zuivering wordt gebruikt voor koeling op de datavloer. Op het moment dat de temperatuur van de buitenlucht te hoog wordt om de datavloer (volledig) te koelen, dan beschikt het datacenter ook over ‘gewone’ DX-units. In eerste instantie zal het datacenter een PUE-waarde krijgen van tussen de 1,3 en 1,4. De PUE-waarden zullen zakken naar een gemiddelde van rond de 1,2 zodra het datacenter helemaal gevuld is.

In de eerste fase is er 500m2 datavloer in het datacentrum ingericht. Zodra die gevuld is, zal er nog eens extra datavloer worden gerealiseerd. Klanten van Datahouse kunnen daarnaast ook gebruikmaken van de kantoor- en ontvangstfaciliteiten of permamente kantoorruimte in het pand huren, hiervoor is totaal 600m2 beschikbaar.

Naast het datacenter in Spijkenisse heeft Datahouse ook datacenters in  Alkmaar, Alphen a/d Rijn, Vilvoorde (België) en Capelle a/d IJssel. Daarnaast zal het bedrijf in oktober 2011 ook datacenters in Den Haag en Amersfoort openen. Het nieuwe datacenter in Spijkenisse wordt op 2 september officieel geopend.

M, 26 juli 2011 9:55 am

Niet Datahouse maar Best Projects & Properties heeft het voormalig rekencentrum van EDS in Spijkenisse gekocht. Dit vastgoedbedrijf wil een deel van het pand verhuren als datacenter aan Datahouse. Voor de rest van het gebouw zoekt Best Projects & Properties bedrijven die kantoorruimte nodig hebben.

Datacenterdienstverlener Datahouse heeft het oude rekencentrum van EDS (HP) in Spijkenisse niet gekocht, maar gaat het huren. In eerdere berichtgeving van Computable stond het bedrijf uit Alkmaar als koper genoemd. Marco van Gink, manager operations bij Datahouse, erkent dat hij in zijn enthousiasme voor de troepen heeft uitgelopen en daardoor de suggestie wekte dat Datahouse de koper van het rekencentrum zou zijn. Nu stelt hij dat vastgoedbedrijf Best Projects & Properties de koper van het pand is en dat er een intentieverklaring tot huur van de computerzaal ligt. Het huurcontract zal deze maand worden ondertekend. 'Wij werken altijd samen met vastgoedexploitanten. Die kopen de panden aan waarin wij datacenterruimte kunnen huren.'

Boris Bov, 26 juli 2011 12:36 pm

We horen elke keer dat ze aankopen, maar er komt telkens weinig van terecht. Volgens onze gegevens is Den Haag niet doorgegaan en het zelfde geldt voor Amersfoort, beide panden waren alleen te koop. Kopenn is voor Datahouse niet weggelegd.

De verbeteringen in Spijkenisse waarover men het nu al heeft kan gerust met een korreltje zout genomen worden. Allemaal hoog van de toren blazen door deze M van Gink.

Klanten van Datahouse klagen steen en been over de bestaande faciliteiten waaronder vooral slechte koeling waardoor veel apparatuur kapot gaat en stroomuitval.

In plaats van dit soort aangedikte verhalen de wereld in te sturen zou men moeten beginnen wat meer energie te stoppen in het behouden van bestaande klanten. Support is nihil, zelfs personeel loopt massaal weg bij de bestaande centra.

Potentiele klanten zijn gewaarschuwd, achter Datahouse steekt een net van schimmige aandeelhoudende stichtingen, duidelijk bedoeld om zaken die het daglicht niet kunnen verdragen te maskeren.

Ik voorspel een leegloop.

Peter, 26 juli 2011 2:27 pm

Volgens mij staat toch echt nergens dat ze het gekocht hebben - overgenomen kan ook op basis van huur zijn.

Verder zie ik een hoop verhalen maar geen onderbouwing, graag onderbouwen welke mensen weg gaan en waarom een stichting aandeelhouders schimmig is, elk zichzelf respecterend bedrijf heeft een stichting aandeelhouders.

Boris Bov, 26 juli 2011 3:18 pm

Duidelijk wordt aangegeven dat M van Gink in zijn enthousiasme te ver was gegaan over de aankoop van Spijkenisse.
Was ook al het geval met de ''aankoop'' in Den Haag en Amersfoort.
Den Haag zou vorig jaar al zijn geopend, werd elke maand uitgesteld, vervolgens zijn we een jaar verder en is het pand in Den Haag nog steeds eigendom geen eigendom van Datahouse.
Verder vraag ik me af hoe de situtatie in Spijkenisse opgelost gaat worden, de apparatuur aldaar is van vòòr de eerste wereldoorlog, voldoet voor geen meter aan de eisen van deze tijd.
Waarschijnlijk wordt de cooling net zo goed als in de andere panden, het is geweldig om eieren te kunnen bakken op de serverkasten.
Directieleden die aandelen overschrijven naar stichtingen dekken zichzelf niet alleen maar in, die loeren al bij voorbaat op het creeren van situaties waarbij ze buiten schot gaan blijven.
En dat beste M, dat heet in de volksmond: schimmig !

Dennis, 26 juli 2011 3:53 pm

@Boris

Lezen is ook een kunst..

Alles wordt vervangen door nieuwe systemen. Zoals bijvoorbeeld ook in Alkmaar is gebeurd voor de opening.

Volgens mij zijn er nergens cooling problemen geweest?

Waarom zou een stichting voor aandeelhouders schimmig zijn?

Gr
Dennis

ikke, 26 juli 2011 3:58 pm

Den Haag gaat in de eerste week van oktober open, dus ook dat is een stukje gebakken lucht van Boris Boev

Datacrap, 27 juli 2011 1:11 am

Datahouse kon dit geld beter investeren investeren in het volledig vervangen van de bestaande datacentra. Er wordt jaarlijks 2 miljoen uitgegeven aan het raceteam, maar geld voor extra koelcapaciteit is er niet. Alphen a/d Rijn heeft al maanden lang problemen met de koeling, er is veel te weinig druk in de cold-corridors, waardoor ze de temperatuur onder de vloer hebben moeten verlagen van 21 naar 17/18 graden. Schijven gaan massaal kapot puur vanwege het feit dat Datahouse haar zaakjes niet op orde heeft. Er worden allerlei dingen beloofd door ze. In Mei toen het wat warmer buiten werd, lees 20 graden maar, wat natuurlijk niks voorsteld, was er capaciteit in de winter weggehaald wegens bezuinigingen, maar in het voorjaar niet meer bijgeplaatst. De enige optie die er op dat moment geboden kon worden door Marco, was wachten tot dat de buiten temperatuur daalde. Datahouse heeft geen SLA contracten voor hun koelingssystemen, vandaar dat ze het zelf moesten doen. Op de datavloer staan 3 units welke niet eens voldoende capaciteit kunnen leveren voor de datavloer. Wanneer 1 van deze units uitvalt ontstaat er een ontzettend groot probleem, aangezien alles dan vastloopt of automatisch uitgeschakeld worden. De kans dat dit gebeurd is in ieder geval erg groot, aangezien de units niet onderhouden worden.
Het enige en ook meteen duurder is dan heel het pand zijn de UPS'en, maar wat wil je na 6 stroomstoringen in Capelle a/d IJsel.
Er zijn bij Datahouse genoeg problemen te vinden. De toegang daar is rampzalig, klanten die zonder aanmelding naar binnen konden, elektrische deuren met storingen waardoor deze 's nachts open en dicht gaan.
Laat het duidelijk zijn dat geen 1 van de locaties in Nederland koop panden zijn, maar allemaal huur panden. Toen Marco begon met de oplevering van de eerste racks in Alphen a/d Rijn werd er nog gewoon gebruik gemaakt van de aanwezige UPS infrastructuur van de vorige eigenaar. Alphen a/d Rijn is niet voor niks 3 keer plat geweest door stroomstoringen.

Datahouse moet haar geld investeren in het verbeteren van de huidige locaties in plaats van dat raceteam en de meiden in latex pakjes. Pure geld verspilling. Voor de markteting hoeven ze het niet te doen, de huidige locaties lopen leeg, en nieuwe locaties worden niet gevuld.

Boris Bov, 27 juli 2011 6:34 am

@Peter
@M
@ikke
@Dennis

Kijk eens even wat Datacrap aanvoert.

Geloof me, door schade en schande ..............

Peter, 27 juli 2011 1:36 pm

Vraag me af wanneer Datahouse hier eens gaat reageren. Of zijn ze met vakantie?

Boris Bov, 27 juli 2011 9:30 pm

Valt moeilijk te reageren op bovenstaand commentaar, ze leveren nu eenmaal de slechtste service in de branche, hoe kan je dat nog goedpraten ? Ze leveren absolute rotsooi.

Mijn advies: blijf weg bij elke aanbieder die spullen heeft staan bij Datahouse.

Mark, 28 juli 2011 2:34 am

@Boris
Een stichting als aandeelhouder is niet echt ongebruikelijk, dit is een van de betere beschermingsconstructies voor bedrijven. Dergelijke constructies worden veel al gebruikt bij grote, niet beursgenoteerde, bedrijven. Er zijn enkele voordelen en relatief weinig aandelen indien goed opgezet.

Joris, 1 augustus 2011 2:59 pm

Om maar te zwijgen over de overgang van Grafix naar Datahouse administratief...!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.