Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU wil meningen verzamelen over ePrivacy-richtlijn

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 juli 2011 08:04 uur

Telecom- en internetproviders zijn sinds 25 mei van dit jaar volgens een EU-richtlijn verplicht om elke inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens te melden.  De Europese Commissie is een consultatie gestart over de praktische regels van deze nieuwe richtlijn.

Met de eerste praktijkervaringen die met de nieuwe telecomregels zijn opgedaan, wil de Commissie onderzoeken hoe er eventueel aanvullende praktische regels kunnen worden voorgesteld om de procedures te verduidelijken en te vereenvoudigen.

Volgens de herziene ePrivacy-richtlijn (2009/136/EG), die op 25 mei 2011 in werking is getreden als onderdeel van een pakket nieuwe Europese telecomregels, zijn exploitanten en internetaanbieders verplicht de nationale autoriteiten en hun klanten ‘onverwijld op de hoogte te brengen van inbreuken op de beveiliging van gegevens die zij bezitten’.

Volgens EU-Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vormt deze  meldingslichting een belangrijk onderdeel van de nieuwe Europese telecomregels. “Wij moeten echter in heel de EU consequent zijn zodat bedrijven niet te maken krijgen met een ingewikkelde reeks van onderling afwijkende nationale regelingen. Ik wil er met deze consultatie voor zorgen dat overal gelijke voorwaarden gelden, die de consumenten zekerheid geven en de ondernemingen praktische oplossingen bieden.”

Telecomexploitanten, aanbieders van internetdiensten, lidstaten, consumentenorganisaties en nationale toezichthouders voor gegevensbescherming zijn uitgenodigd om hun ideeën en meningen te ventileren. De uiterste datum waarop de feedback kan worden gegeven, is 9 september van dit jaar.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.